Twenterand

Team Eurosped mist het publiek

Door de redactie

Het eredivisie vrouwenvolleybalteam van Team Eurosped uit Vroomshoop zag in 2020 tot twee keer toe de competitie beïnvloed worden door de coronapandemie en heeft bijna geen wedstrijd voor het trouwe publiek kunnen spelen. Heel vervelend voor alle betrokkenen, maar voorzitter Eric Lamsma plaatst het in perspectief: "Voor veel mensen zijn de gevolgen erger dan voor ons".

Niettemin wierp corona een duidelijke schaduw op het afgelopen jaar. Lamsma: "We hebben al twee seizoenen last van het coronagebeuren. Het vorige seizoen werd aan het eind plotseling stilgelegd. We waren in de race voor de titel. We kenden net na de jaarwisseling weliswaar een iets minder goede periode, maar waren weer aan het opbouwen naar het competitieslot toe. Die laatste wedstrijden zijn echter niet gespeeld, waardoor het seizoen als een nachtkaars uitging. Jammer, maar gezien de situatie begrijpelijk".

In het nieuwe seizoen is nog geen bal geslagen, maar het lijkt er op dat de eredivisie in januari weer start. Die competitie gaat Eurosped in met een bijna geheel nieuw team; maar liefst negen nieuwe speelsters moesten worden ingepast. "Op een selectie van twaalf speelsters is dat inderdaad een fors aantal", zegt Lamsma. "Het is een gevolg van de goede prestaties van de laatste seizoenen, waardoor de speelsters in trek zijn bij teams in grotere buitenlandse competities". De lange voorbereidingsperiode lijkt dus gunstig, maar dat valt tegen: "Alleen in het begin hebben we als team kunnen trainen, de laatste maanden mag trainen alleen in kleine groepjes en in aangepaste vorm, onder meer met oefeningen voor thuis. Nu er sprake van is dat de eredivisie in januari start, mogen we weer zes tegen zes trainen. Dat is ook nodig om op wedstrijdniveau te komen". Lamsma is "sporttechnisch hartstikke blij" met de naderende competitiestart maar omdat andere competities nog niet beginnen geeft het ook een dubbel gevoel: "Wij mogen weer maar de volleybalsters van Medusa bijvoorbeeld (die andere Vroomshoopse club ¿ redactie), mogen niet. Dat voelt ongemakkelijk".

Geen publiek

Als de eredivisie in januari start, is dat zonder publiek. "Dat missen we absoluut. Ons publiek is echt de 'dertiende man', daar hebben we een enorme binding mee. Dat vinden we erg belangrijk omdat we als club een functie hebben naar de gemeenschap. Die valt nu volledig weg en dat is verschrikkelijk vervelend. We begrijpen dat het zo moet, maar we missen het wel enorm".

Financieel gezien vallen de gevolgen mee: "Voor ons wel. We hebben veel lokale sponsoren binnen deze gemeenschap, die ons een warm hart toedragen. Zij hebben begrip voor de situatie en trekken hun geld niet terug. Daarom hebben wij nu minder zorgen. Anderen hebben het moeilijker. Wij spelen in Het Punt normaal voor zo'n 300 man publiek. Het Punt genereert daar inkomsten uit, die nu wegvallen. Onder onze sponsors zijn veel middenstanders, die hebben het nu lastig. Voor die partijen is deze situatie lastiger dan voor ons. Dat besef is er bij ons zeker. Sport is belangrijk, maar gezondheid en alles waar we nu tegenaanlopen in de maatschappij is belangrijker".