Twenterand

Synagoge Vriezenveen wordt niet gesloopt

Door de redactie

De gemeente Twenterand weigert een vergunning te verlenen voor de sloopt van de voormalige synagoge aan de Almeloseweg 3 in Vriezenveen. De gemeente wil daarmee voorkomen dat een gemeentelijk monument, en daarmee een stuk geschiedenis, voorgoed verdwijnt.

Al 25 jaar zijn diverse partijen waaronder (voormalige) eigenaren, de Stichting Behoud Synagoge Vriezenveen, de gemeente en particulieren) bezig om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om de synagoge te behouden voor de toekomst, hetzij door restauratie of door het gebouw te integreren in een nieuw plan. Ook is al bekeken of het gebouw kan worden verplaatst. Alle inspanningen zijn om verschillende redenen gestrand. Onlangs heeft de eigenaar een sloopvergunning aangevraagd. Op die aanvraag zijn vier zienswijzen ingediend en het leidde tot vragen aan het college van B&W.

Op advies van de monumentencommissie heeft de gemeente besloten de sloopvergunning niet te verstrekken. Sloop zou namelijk niet alleen leiden tot het fysiek verdwijnen van een gemeentelijk monument, maar ook zou daarmee het verhaal van de joodse gemeenschap in Vriezenveen definitief stoppen. Bovendien zijn de redenen waarom de synagoge de monumentenstatus heeft gekregen niet gewijzigd.