Twenterand

Stichting Manna kijkt vooruit

Door de redactie

Stichting Manna is opgericht uit het Diaconaal Platform Twenterand. "Op dit moment zijn er ongeveer tachtig vrijwilligers actief en helpen we 110 gezinnen", vertelt voorzitter Bertus Akse. De stichting bestaat uit drie onderdelen. Family Care biedt ondersteuning in de basisbehoeften door het eens per twee weken schenken van een boodschappenpakket. Manna Fashion biedt hulp aan gezinnen met kinderen in de leeftijd van nul tot twaalf jaar door het verstrekken van kleding tot en met maat 176 en de daarbij behorende accessoires. Happy Kids is het derde onderdeel. Happy Kids zorgt ervoor dat kinderen een verrassingsbox krijgen met hun verjaardag en wat extraatjes rond sinterklaastijd.

Na een lange zoektocht naar een geschikt onderkomen kon Stichting Manna in 2019 in de voormalige basisschool De Linde aan het Linderveld in Vroomshoop terecht. Het gebouw is compleet gestript om het bruikbaar te maken voor de drie pijlers van de stichting. Zo is er onder andere een koelcel gemaakt en is de kledingwinkel flink vertimmerd. Met vele vrijwilligers is er maanden lang keihard gewerkt. "We zijn de vrijwilligers heel erg dankbaar voor hun inzet op alle fronten", zegt secretaris Lida Kreiter. Helaas kon de jaarlijkse feestavond om de vrijwilligers te bedanken dit jaar niet doorgaan vanwege de corona. In De Linde is ook Waypoint gevestigd. Dat is heel fijn voor de samenwerking tussen deze organisaties.

Corona

Gelijk na de opening door de burgemeester op 29 februari brak de coronacrisis uit. De voedselbank draaide wel door, met alle protocollen die er bij horen. Het uitgiftemoment werd zo kort mogelijk gemaakt. Verkeersregelaars leidden buiten alles in goede banen. De uitgifte van de pakketten kon niet meer met kratten, maar moest met tasjes. Stichting Voor Elkaar heeft de hele periode alle tassen gesponsord. De kledingwinkel is een tijd dicht geweest en het project Happy Kids kon helaas ook tijdelijk niet doorgaan. "Tijdens de coronacrisis is het aantal gezinnen licht gestegen", zegt Bertus. "Maar de komende tijd verwachten we nog wel een serieuze piek helaas", vult Lida aan. Tijdens de coronacrisis heeft Manna het project Manna Coronahulp opgestart. "Alle mensen in Twenterand die hulp nodig hebben door de crisis, omdat ze ziek zijn, kwetsbaar zijn of in de risicogroep vallen, kunnen een beroep op de organisatie doen", legt Akse uit. Ook als u zich aan wilt melden als vrijwilliger kunt u terecht op www.mannacoronahulp.nl.

Toekomst

"Door de coronacrisis is er een aantal zaken stil blijven liggen die we graag zo snel mogelijk op willen pakken", zegt Kreiter. "Met name op het gebied van ICT kunnen we nog een hele slag maken". Daarom is Manna op zoek naar een vrijwilliger die zich hier mee bezig wil houden. Maar ook voor andere werkzaamheden zoekt de organisatie vrijwilligers. "Een wens is om elke week de voedselbank te openen voor uitgifte en er een winkelconcept van te maken", vertelt Bertus. "Om dit te realiseren zijn we nog best een aantal mensen nodig", zegt Lida. Voorlopig is Stichting Manna nog broodnodig voor de ondersteuning van mensen die het financieel moeilijk hebben, Manna helpt een handje en kan handen gebruiken.

Manna is ontvangen en doorgeven en dat komt ook mooi tot uitdrukking op het schilderij dat de stichting enkele weken geleden ontving van Bertine Ketelaar uit Vriezenveen. Als dochter van de grondleggers van Manna maakte ze speciaal voor Manna een mooi schilderij met als titel 'BroodNodig'. Er zijn papieren broodzakken in verwerkt die naar beneden komen en handen die ze ontvangen, symbolisch voor Stichting Manna. Wilt u het werk van Stichting Manna ondersteunen dan kunt u een bijdrage overmaken op IBAN nummer: NL 80 RABO 0148 7686 79. Wilt u zich aanmelden als vrijwilliger dan kunt u een mail sturen naar secretaris@manna.nu.

Voor meer informatie over Manna of om je aan te melden als vrijwilliger kun je kijken op www.manna.nu.