Twenterand

Stamceldonor kan levens redden

Door de redactie

Danny Laarman uit Den Ham is een instachallenge gestart voor zijn zieke moeder Betsy Laarman. Drie jaar geleden ontdekte de 58-jarige Betsy een knobbeltje in de lies. Het knobbeltje bleek minder onschuldig dan gedacht. Het bleek non-hodgkinlymfoom te zijn oftewel lymfeklierkanker, kanker van het bloed- en lymfestelsel. Betsy heeft ondertussen al ruim dertig chemokuren gehad, maar de chemo heeft niet aangeslagen. Alleen een stamceldonatie kan haar leven nog redden en haar een kans geven op genezing.

Danny heeft via zijn Instagram-account de hashtag #stamcelfie in het leven geroepen om een donor voor zijn zieke moeder te vinden. Hij zet met deze 'challenge' alles op alles en heeft al heel veel reacties gehad. Een stamceldonor kan een leven redden. Daarom is aandacht voor stamceldonatie erg belangrijk. "Er is onvoldoende informatie over wat stamceldonatie precies inhoudt. Voor stamceldonatie is het 't beste als je jong bent, tussen de 18 en 35 jaar. En die zitten volop op Instagram", aldus Danny. Op dinsdag 9 april heeft er op Windesheim in Zwolle een donorwerving plaatsgevonden. "De studenten kregen een barcode bij de enveloppe. Die werd ingevuld bij de registratie en was gekoppeld aan de naam van de student. De studenten hoefden alleen nog maar wangslijm op te vangen en de rest, het opsturen en registreren, werd verzorgd", aldus Danny. "Het is belangrijk dat mensen zien dat er activiteiten georganiseerd worden om donors te werven. Scholen die ook eens een werving willen organiseren kunnen contact opnemen met www.matchis.nl".

Betsy: "Danny vond het vooral heel raar dat jongeren er zo weinig van af weten. Terwijl de kans van slagen voor een match met jongeren groter is. Dus het is juist belangrijk dat jongeren meedoen. Maar we horen vaak dat men het eng vindt, bang zijn dat het pijn doet, et cetera. Er moet meer bekendheid aan gegeven worden en er moeten meer donoren geregistreerd staan. En niet alleen voor mij, maar voor zoveel andere mensen die wachten op de match van een geschikte donor". Tot 55 jaar kun je stamceldonor worden. Je kan je niet aanmelden voor 1 specifieke patiënt, je meldt je aan voor alle patiënten die in dezelfde situatie zitten. Als je eenmaal stamceldonor bent, is de kans dat je wordt opgeroepen klein. Als jij een match bent met een patiënt, wordt er contact met je opgenomen. Je kunt stamcellen op twee manieren doneren via het bloed of beenmerg. Kijk op www.matchis.nl voor meer informatie en eventuele vragen.

Donor gevonden

Betsy is op 4 april opgenomen in het ziekenhuis, kreeg meteen bestraling en heeft op 5 april haar eigen stamcellen teruggekregen. Over vier weken wordt er opnieuw een scan gemaakt en daarna de zware bestraling, en dan krijgt Betsy stamcellen van een donor. "En ze hebben een donor gevonden! Zo blij mee. De transplantatie krijg ik op 8 mei! Geweldig dat deze mensen er voor je zijn, daar ben ik heel dankbaar voor", aldus een altijd positief ingestelde Betsy. "Ik heb nog een heel zware weg te gaan, maar als het allemaal aanslaat dan is de strijd niet voor niets geweest. Ik ga ervoor". Hieruit blijkt hoe belangrijk het is om donor te worden, een stamceldonor kan levens redden.