Twenterand

Sagenfestival met mooie verhalen

Door de redactie

Het jaarlijkse Sagenfestival, zaterdag 12 september gehouden in het Veenmuseum in Westerhaar, was de eerste activiteit van het nieuwe theaterseizoen van Theater Turf. Deze zesde editie leverde zo'n 125 bezoekers op en voorzitter van Theater Turf, Jan van de Borght, toonde zich verheugd over de grote toeloop. "Ik ben heel blij dat we dit ondanks de corona toch hebben kunnen organiseren. Samen met de vrijwilligers van het Veenmuseum hebben we alle maatregelen getroffen die nodig zijn en het is allemaal prima verlopen. Fijn dat je op deze manier toch aan de start van een nieuw theaterseizoen kunt beginnen".

B. Schotman.

Het recept was als altijd: gezelligheid, lekker struinen door dit oud stukje Twenteland met veel historie en muziek van accordeons op de achtergrond. Maar de gouden draad die door het programma loopt is natuurlijk het vertellen van mooie verhalen. En dat waren er vele. Spannend, of humoristisch. Het speciaal voor deze gelegenheid verlichte treintje reed daarbij de hele avond over het terrein om de luisteraars op de goede plekken te krijgen. Om de coronamaatregelen zo goed mogelijk uit te voeren was er besloten alles in de buitenlucht te doen. Het weer hielp daar gelukkig goed aan mee. De vertellers waren daarbij zorgvuldig afgeschermd met rood/wit lint, om de afstand met elkaar te bewaren.

In het winkeltje op het Veenmuseum waren professioneel vertellers 'Zuleika', alias Helene Huizenga en Henk Elferink actief. Elferink deed dat op z'n plat Twents en hij en Helene wisselden elkaar mooi af, tot groot genoegen van het luisterende publiek. Het veenhuisje bij de schaapskooi was de plek voor rasverteller Hidde Visser, die zijn verzamelde publiek aan zijn lippen wist gekluisterd. Visser had drie mooie verhalen uitgezocht om te vertellen.

De bekende 'heksensoep' werd ook weer verkocht en dat werd ingeschonken door de mysterieuze 'pop' Ina (Vrielink). Een mooi pauzemomentje om moed te verzamelen voor de humoristische sketch bij de kapschuur, door Saskia Poel en Gerrie Folbert. Terug in de tijd naar 1915 vertelden zij in de gedaanten van Janna en Bertha een ijzingwekkend verhaal met een ernstige, goedbedoelde waarschuwing voor het publiek. Een gevonden dagboek van Bats werd voorgelezen, waarbij hij verslag doet van een weerwolf aan het Hazenpad. Met alle akelige gevolgen van dien. Opletten geblazen dus voor de waaghalzen die bij volle maan het Hazenpad betreden, want hij zou anno 2020 nog steeds mogelijk kunnen verschijnen bij volle maan.

De muzikale omlijsting was deze keer van de Wierdense accordeongroep De Jennechies. De dames speelden hun liedjes op het terras van de geheel vernieuwde expositieruimte, die ook goed bezocht werd. Een drankje met wat lekkers op het terras en het terrein van het Veenmuseum illuster versierd met heel veel waxinelichthouders, maakte dat dit weer een leuke eindezomerfestiviteit was.

Het volgende programmaonderdeel van Theater Turf is een optreden van de muziekgroep Celebration. Op 21 november in CCK2. Info te zien op www.theaterturf.nl.

B. Schotman.

B. Schotman.

FG Kayim

FG Kayim

FG Kayim

FG Kayim