Twenterand

Rusland dicht, voettocht afgebroken

Door de redactie

Jan Meijerink vertrok 31 juli vanuit het Historisch Museum Vriezenveen te voet naar St. Petersburg. Een sponsortocht en tegelijkertijd een eerbetoon aan de Rusluie, Vriezenveners die gedurende 200 jaar met succes handel dreven in St. Petersburg. Met zijn sponsortocht steunt Jan Meijerink de stichting Gertin, die zich inzet voor de bestrijding van jiggers in Kenia. Jiggers zijn zandvlooien die vooral in voeten veel ellende veroorzaken.

Gerrit Meijer

Op dinsdag 3 september, na 35 dagen lopen en 1150 km verder, staat Jan bij de Pool-Russische grensovergang Gronowo, dicht bij Kaliningrad. Hij is ongeveer op de helft van de route, immers de afstand naar St. Petersburg is 2400 kilometer. Jan heeft zijn wandelpas vol met stempels, te beginnen links met de stempel van het Historisch Museum Vriezenveen en rechts eindigend met stempels van overnachtingen in de buurt van Gdansk.

Helaas, maar ook wel naar verwachting, stopt zijn voettocht bij Gronowo. Vanwege corona- en visumproblemen komt Jan Rusland nu niet in. Dinsdag 16 september heeft Jan in kleine kring in het Historisch Museum een toelichting gegeven op zijn tocht en vele foto's laten zien. Jan heeft er vertrouwen in dat hij zijn tocht naar St. Petersburg in het voorjaar 2021 af kan maken. Daarna stelt hij zich voor zijn ervaringen in een lezing voor een groter publiek toe te lichten.