Twenterand

Rovende ooievaars niet door iedereen geliefd

Door de redactie

Een veelvoud aan ooievaars teisteren de weilanden rondom Den Ham. Dit leidt nogal eens tot ergernis. De uitwerpselen van de dieren vormen een enorm plakkaat en daar is niet iedereen van gediend. Het zijn vrij vliegende beschermde vogels en dat betekent dat er vrijwel geen vijand meer is en dat er niets tegen te doen valt

Mening langstrekkende fietser vindt de gezinsperikelen van een ooievaarspaar schitterend en stapt van de fiets zodra er een statig stappende klepperaar door de voedselrijke weilanden loopt. Hier en daar prikt hij met zijn lange snavel in de grond. Heeft ie wat of niet? Maar lang niet iedereen is gecharmeerd van deze grote zwart-witte vogel die altijd op zoek is naar regenwormen, muizen, mollen, insecten, de jonge weidevogels, eieren en kuikens van eenden, konijntjes en een enkele kikker. Het ziet er zo vredig uit wanneer de ooievaars door weilanden in veenweidegebieden en uiterwaarden wandelen maar de voorheen bijna in Nederland uitgestorven vogel is met grote getalen teruggekomen en zorgt voor overlast.

Bijna uitgestorven

Het is vijftig jaar geleden dat er een landelijk project werd gestart om de ooievaars in Nederland te laten terugkeren en dat is gelukt. Op een weiland in de buurt van de Vosseboerweg in Den Ham ziet Gerjan Meuleman recent zo'n 23 ooievaars lopen. De grote hoeveelheid leidt soms tot frustratie want de vogels poepen veel en dat geeft nare vlekken op onder andere de auto's. Daarnaast worden de grote vogels niet gewaardeerd om hun roofkunsten.

"Ik woon dichtbij de Regge en langs het fietspad ligt een mooi natuurgebied, een stukje 'wildernis'. Helaas heeft ook daar de familie ooievaar de nesten weten te vinden. Ik zag ze smullen van wat er daar loopt, dobbert en nog in het ei zit", vertelt een inwoonster van Den Ham.

Lees De Toren & De Toren van Twenterand online.Weer