Twenterand

Rijke traditie van Passiestonden

Door de redactie

"We begrijpen dat er bij de Passiestonden na afloop niet wordt geapplaudisseerd. We hadden het graag gedaan, want we vonden het bijzonder mooi", verzuchtte een van de bezoekers van de Passiestonde die het Christelijk Mannenkoor Vroomshoop verzorgde in Geesteren.

Enkele honderden belangstellenden bezochten de ingetogen Passieconcerten van het CMV, op woensdag 17 april in de R.K. kerk Sint Pancratius in Geesteren en de dag erna in kerkelijk centrum Het Anker in Vroomshoop. De klank van de vierstemmige mannenzang, het verfijnde pianospel van dirigent Gezinus Veldman, en de melodieuze tonen van de dwarsfluit, bespeeld door Hilde Drees zorgden ervoor dat de bezoekers een uur lang prachtige passiemuziek te horen kregen.

In de loop der jaren is met deze concerten een rijke historie opgebouwd, want het was alweer de 22e keer in Vroomshoop en de zevende keer in Geesteren dat een Passiestonde werd uitgevoerd. Deze keer waren 'Midden in de dood het leven' op muziek van Gezinus Veldman, een deel van de 'Messe no. 5' van Charles Gounod, en 'Nader mijn God bij U' opvallende elementen in dit uur. Halverwege het concert is er altijd een indrukwekkende stilte, voorafgegaan door 'In Manus Tuas Pater' (in Uw handen leg ik mijn geest). De Passiestonden eindigden met een krachtig gezongen 'Non nobis Domine' van Dwight Gustafson.