Twenterand

Regghe Sangers bij Ontmoetingscentrum Juliana

Door de redactie

In het kader van Wereld Alzheimer Dag komt, op donderdag 19 september om 10.00 uur, het combo van Shantykoor die Regghe Sangers op bezoek bij Ontmoetingscentrum Juliana aan de Slingerweg 3 in Den Ham. Opgeven is niet nodig.

Shantykoor Die Regghe Sangers wil graag iets betekenen voor de medemens. Zij treden dan ook regelmatig op bij festivals in binnen- en buitenland, verzorgingshuizen, dorpsfeesten en braderieën. Het repertoire bestaat uit shanty's, aangevuld met zeemansliederen of lokale liederen verwant aan de zee, haven of visserij. Niet te verwarren met smartlappen of andere Nederlandstalige meezingers.

Ontmoetingscentrum Juliana

Het ontmoetingscentrum Juliana in Den Ham is elke donderdagochtend tussen 10.00 en 12.00 uur open voor een informeel samenzijn voor mensen met een niet-pluisgevoel én/of hun naasten. Kom gerust even binnenwandelen. Het Ontmoetingscentrum is een laagdrempelige, informele plek voor mensen met geheugenproblematiek en hun naasten. Hier kunnen zij ongedwongen en in informele sfeer elkaar ontmoeten.

Wereld Alzheimer Dag

Tijdens Wereld Alzheimer Dag wordt wereldwijd aandacht besteed aan dementie en in het bijzonder aan de ziekte van Alzheimer. De dag wordt sinds 1994 elk jaar op 21 september gehouden. In Nederland hebben ruim 280.000 mensen dementie. Ieder uur krijgen vijf mensen in Nederland dementie. Erkenning duurt echter lang. Gemiddeld duurt het veertien maanden voordat de diagnose wordt gesteld. Bij jonge mensen duurt dit gemiddeld meer dan vier jaar. Dementie is volgens artsen en onderzoekers de volksziekte met de hoogste ziektelast voor de patiënt.

Het aantal mensen met dementie zal als gevolg van de vergrijzing in de toekomst explosief stijgen naar meer dan een half miljoen in 2040. Tot 2050 zal het aantal mensen met dementie verder oplopen naar ruim 620.000. Daarom is het goed om deze ziekte onder de aandacht te blijven brengen.