Twenterand

Realisatie van openbare toiletten in de kernen

Door de redactie

De gemeente Twenterand is verplicht te zorgen voor genoeg openbare toiletten, als vermeld staat in het VN-verdrag voor de rechten van personen met een handicap. In de gemeente Twenterand zijn op dit moment enkele beschikbare openbare toiletten, maar zoals tevens wordt aangegeven in de raadsbrief inzake uitvoering van toezegging met betrekking tot openbare toiletten, kan de dekkingsgraad beter. Oftewel, er is gebleken dat er onvoldoende openbare toiletten in de gemeente aanwezig zijn.

Op 12 november 2019 heeft wethouder Paters de toezegging gedaan om zich te gaan verdiepen in de mogelijkheden en kosten van openbare toiletten. Hierbij is aangegeven dat de kosten van een openbaar toilet zestig- tot tachtigduizend euro bedragen en voor een nieuwe unit zo'n twee ton.

Als alternatief wordt gesteld dat de Twenterandse bedrijven en instellingen kunnen worden benaderd door de gemeente om hun toiletten open te stellen voor openbaar gebruik. De bedrijven en instellingen zullen zichzelf moeten aanmelden via de Hoge Nood-app, zodat mensen in Twenterand kunnen zien waar het dichtstbijzijnde openbare toilet is.

Aanvullende vragen van CDA Twenterand

Het CDA Twenterand heeft een aantal aanvullende vragen en wil graag weten wat specifiek de kosten zijn voor een openbaar toilet. En of het dan gaat om een bestaande toiletvoorziening of nieuw.

Verder wil CDA Twenterand graag weten of de gemeente al contact heeft gehad met andere gemeenten over de openbare toiletvoorzieningen en welke gemeentes dit zijn en of er al eventuele oplossingen zijn die gedeeld kunnen worden. Ook zou CDA graag weten of er een overzicht beschikbaar is waar de openbare toiletten zich bevinden in Twenterand en of de toiletten ook toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. En is de gemeente Twenterand bereid om bedrijven/instellingen te steunen als het gaat om de realisatie van openbare toiletten en op welke manier deze steun zal plaatsvinden.