Hardenberg

Plukveldjes

Door de redactie

Hebt u ze ook al gezien, de plukveldjes? Wat een prachtig initiatief. Het doel is tweeledig. Insecten de kans geven om zich voort te planten en ons de kans geven om een mooi veldboeket te plukken.

Door Henk Leemhuis

Want het is slecht gesteld met de insecten, in 30 jaar tijd is twee derde van deze beestjes verdwenen en onderzoekers hebben aangetoond dat in die tijd ook de wilde bloemen uit ons landschap verdwenen. En ondanks dat we insecten vaak als vervelend ervaren is het voor onze leefomgeving van wezenlijk belang dat ze er zijn. Ik ben samen met onze buren ook erg blij dat er een stukje gemeenteplantsoen naast ons huis is aangewezen om tot plukveld te worden omgetoverd. In april hebben de mannen van de groenvoorziening de grasmat verwijderd en is er bloemenzaad gestrooid. Een bordje naast het voetpad leert ons dat er een mengsel zaden van wilde planten ligt.

Wat waren we blij met ons plukveldje en als buurtbewoners bedachten we dat we maar een bankje moesten sponseren aan de gemeente zodat iedereen die er langs loopt even kan zitten en genieten van de veelkleurige planten die hier bloeien. We hadden in juni vakantie en vol verwachting keerden we terug om te aanschouwen wat een prachtige bloementuin er naast ons huis was ontstaan. De wijze van bewerken van de grond gaf enige twijfel en helaas werd die bewaarheid. We konden niet direct een mooie bos eigen geplukte bloemen op de vaas zetten. Tot nu toe zien we eigenlijk alleen een braakliggend terreintje met een paar korenbloemen en verder allemaal kruiden waar iedere tuinbezitter druk mee is om te verwijderen tussen zijn bloeiende planten. Ik vrees dat we dit jaar geen pluktuin naast ons huis hebben, het genietbankje zal er dan ook nog niet komen. Het enige insect dat we zien toenemen in onze directe omgeving is een nationale plaag geworden, de eikenprocessierups en die willen we dan weer niet. Natuurlijk evenwicht kan alleen de natuur zelf herstellen. Maar bloemenzaden blijven strooien mag natuurlijk altijd.

De column even sToren wordt verzorgd door Henk Leemhuis, Karin van Dijk, Bert Nonkes, Adrian Verbree en Rudi Bults.