Hardenberg

Per 1 juli daalt de energierekening

Door de redactie

Goed nieuws: per 1 juli daalt de energierekening voor mensen met een variabel energiecontract met 6,6 procent. Dat blijkt uit de nieuwe tarieven van de twee grootste energieleveranciers, Vattenfall en Eneco. De energieprijzen zijn gedaald vanwege de economische gevolgen van de coronacrisis, de zachte winter en de olieprijzenoorlog tussen Rusland en Saoedi-Arabië.

Besparing van 100 euro op de energierekening

De variabele gastarieven van Eneco en Vattenfall zijn met gemiddeld 20,41 procent gedaald. Ook de stroomprijzen liggen per 1 juli gemiddeld 9,62 procent lager. Hiermee zijn de energietarieven weer terug op het niveau van 2016. Bij Vattenfall rekent men op een besparing van 112 euro op jaarbasis. Bij Essent 74 euro en bij Eneco zijn klanten nog goedkoper uit, zij gaan uit van een besparing van gemiddeld 158 euro per huishouden. Dit geldt voor een gemiddeld gezin met een jaarverbruik van 3500 kWh stroom en 1500 m³ gas. Ongeveer de helft van de Nederlanders heeft een energiecontract met een variabel tarief.

Verschil vaste- en variabele tarieven

Als mensen een energiecontract afsluiten, dan kunnen zij kiezen tussen vaste- of variabele tarieven. Bij een vast energiecontract betaalt men gedurende de looptijd van het contract dezelfde prijs voor energie. Heeft de klant een contract afgesloten voor drie jaar? Dan betaalt men drie jaar lang hetzelfde tarief voor energie. Een contract met vaste tarieven kan niet zomaar opgezegd worden. De energieleverancier kan dan een opzegboete in rekening brengen. Een variabel contract is een energiecontract voor onbepaalde tijd. Het tarief voor energie kan tussentijds wijzigen. Dat kan twee keer per jaar: op 1 januari en 1 juli. De klant kan dus, in het gunstigste geval, profiteren van de dalende energieprijzen. Anderzijds kan men ook de dupe zijn van stijgende energieprijzen. Bij het aflopen van een contract met vaste tarieven loopt het energiecontract stilzwijgend over in een contract met variabele tarieven voor onbepaalde tijd.

Vast energiecontract voordeliger

Ondanks de daling van de variabele energieprijzen, is een energiecontract met een vast tarief nog steeds de aantrekkelijkste en goedkoopste optie. Vooral eenjarige contracten zijn voordelig. Dat komt omdat consumenten met een vast energiecontract vaak kunnen profiteren van een welkomstkorting die de energieleveranciers bieden. Deze eenmalige korting loopt bij sommige contracten op tot wel 250 euro. Dat bedrag kan uiteraard een groot verschil maken op de energierekening. Mensen met een variabel energiecontract krijgen (meestal) geen welkomstkorting. Uiteraard heeft het energieverbruik ook invloed op de uiteindelijke hoogte van de energierekening.

Energie besparen door woningverduurzaming

Woningeigenaren kunnen ook veel geld en energie besparen door te investeren in energiebesparende maatregelen. Aan de hand van deze maatregelen maken bewoners hun woning energiezuinig. Dat betekent dat er minder energie verloren gaat. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat de energierekening een stuk lager wordt. Dat is goed voor het milieu en de eigen portemonnee. Voorbeelden van energiebesparende maatregelen zijn: isolatie en zonnepanelen, maar ook kleine maatregelen zoals het plaatsen van radiatorfolie en een waterbesparende douchekop. Voor sommige maatregelen kunnen mensen subsidie, belastingvoordeel of een lening krijgen.