Twenterand

Oudste deelnemer levert reserve Kampioen fokveedag Vriezenveen 2020

Door de redactie

Oudste deelnemer levert reserve Kampioen fokveedag Vriezenveen 2020. Ooit is het bedrijf, met de ruilverkaveling, verplaatst van de Kerkstraat naar de Almeloseweg. De oude, typisch Vriezenveense, boerderij maakte plaats voor de aula.

De melkkoeien staan heden ten dage nog steeds in de stal die toen is gebouwd. De tijd lijkt hier stil gestaan te hebben. Waar menig ruilverkavelingsbedrijf door de jaren heen veranderingen heeft doorgevoerd of zelfs al is afgebroken staat het bedrijf van Anneke en Jan Teunis al bijna 50 jaar onveranderd aan de rand van Vriezenveen.

Door allerlei maatregelen die de sector heeft moeten verduren staan er nu nog slechts 25 melkkoeien in een stal die voor 50 stuks is gebouwd.

Het heeft er de ondernemers niet onder gekregen. Jan, inmiddels gepensioneerd, is elke dag vol passie met zijn dieren bezig en staat bij zijn bedrijfsvoering dicht bij de natuur. Prachtig om te zien! Ieder dier voor hem even waardevol en alles wordt uit de kast gehaald om een ziek dier er weer bovenop te krijgen.

Hoe mooi is het dat zij in de afgelopen editie van de fokveedag met hun inzending aan de Fokveedag te Vriezenveen de reserve kampioen hadden bij de oudere melkkoeien waarbij de koe van de Fam. Dekker de eerste plek kreeg toegewezen. Deze nominatie wordt hen door veel collega's van harte gegund.

Afgelopen week is deze reserve kampioen, Mieke 54 een dochter van Blitz, op haar exterieur beoordeeld en kreeg ze het predicaat excellent. Daarmee is ze eveneens de eerste koe van de familie Teunis met deze hoge beoordeling. De jury beschreef deze tienjarige koe als volgt: Ze stapt krachtig en met een gedreven vlijt van de wei de stal in. Het uier is nog steeds uitmuntend vast aangehecht, mooi beaderd. Deze mooie typische melkkoe vertoont ondanks haar leeftijd een soepelheid op alle fronten en kan ze nog jaren mee. In acht productie jaren heeft ze inmiddels 65.686 kg melk geproduceerd.