Twenterand

Open Monumentendag Twenterand

Door de redactie

Op zaterdag 14 september openden monumentale gebouwen in Twenterand de deuren in het kader van Open Monumentendag. Een van de zestien panden is de boerderij 'Pertjaja' van de familie Benus aan de Tonnendijk in Vroomshoop. Lisanne Benus opende, samen met wethouder Roel Koster, Monumentendag 2019. Na de opening overhandigde ze de wethouder een fles Eastmoor Single Malt Whisky, een eigen product van de in de boerderij gevestigde Kalkwijck Distillers.

G.Brokelman

Het thema van de Bankgiro Loterij Open Monumentendag 2019 was dit jaar 'Plekken van plezier'. Naar welke monumentale plekken gingen en gaan mensen voor hun plezier? Of dat het nu het theater, de dierentuin of het museum is. Veel belangstellende kozen onder andere voor de distilleerderij van Lisanne Benus. Kalkwijck Distillers bestaat dit jaar tien jaar en dat wordt gevierd met een speciale uitgave van Eastmoor whiskey. De producten van Kalkwijck Distillers zijn inmiddels een begrip in Nederland.

In 1903 werd het landbouwbedrijf opgericht en dit bedrijf is na twee eeuwen nog steeds in handen van de familie Benus. De oude Groningse boerderij in Vroomshoop uit 1904 ademt een lange geschiedenis waarin het bedrijf veel doorstaan heeft. De veenontginning is nog steeds te herkennen in de landerijen met vele wijken, inmiddels veranderd in sloten. Een andere herinnering is de straat langs de boerderij, genoemd naar het inmiddels gedempte Kalkwijk kanaal.