Twenterand

Open Monumentendag Twenterand

Door de redactie

Op zaterdag 14 september wordt de jaarlijkse monumentendag in Twenterand gevierd. Tussen 10.00 en 16.00 uur zijn zestien monumenten gratis te bezoeken. Het thema is `Plekken van Plezier`. Denk bijvoorbeeld aan Kalkwijck Distillers aan de Tonnendijk in Vroomshoop. Om 10.00 uur verricht wethouder Roel Koster de opening van de Open Monumentendag. Kalkwijck Distillers bestaat tien jaar in de monumentale boerderij Pertjaja. Verder is in Vroomshoop het kerkelijk centrum Het Anker geopend. Hier staat het Van Dam orgel centraal.

Dit jaar doet in Den Ham de Berghoeve Brouwerij voor het eerst mee. De brouwerij is gelegen aan de Achteres, die loopt achter de Mageler Es. De monumentale boerderij is al sinds het einde van de negentiende eeuw in het bezit van de familie. Het proeflokaal is gevestigd op de oude deel. In het centrum van Den Ham, in de Grotestraat, zijn de Hervormde kerk en het Middendorpshuis en tuin geopend. Ook is de gevel van de vroegere gemeenteschool te bezichtigen.

In Westerhaar doet Boerderij / Galerie Dekker aan de Twistveenweg mee. Hier is een breed scala aan schilderijen te bewonderen. Verder staan hier verschillende oude motoren en trekkers.

In Vriezenveen staan bij de Leemansmolen aan de Hammerweg ook oude motoren en trekkers. Langs het Westeinde staan de meeste monumenten. Het Harmsenhuis is een monumentaal herenhuis in Russische stijl. Het roept herinneringen op aan Sint Petersburg, waar in het verleden Vriezenveense kooplieden handel dreven. De Peddemorsboerderij stamt uit de zestiendee eeuw. Binnen vinden we de oude inventaris van drogisterij Heuver. Bij boerderij De Grooten zijn oorspronkelijke elementen, zoals gebinten, terug te zien. Het Historisch museum staat deels ook in het teken van de Ruslui, de kooplieden uit Sint Petersburg. Hier worden ook optredens verzorgd met piano, viool en zang. Aan de overkant is de Grote Kerk een bezoek waard.

Aan het Oosteinde staat Smelts Schuur. Hier vertrokken de Vriezenveense Ruslui naar Sint Petersburg. Net als in het Historisch Museum vinden hier ook optredens plaats. De Rooms Katholieke kerk H. Antoniusabt is prachtig en verrassend mooi ingericht. Boerderij Janzesland is een typische Vriezenveense boerderij. Een markant gebouw in het 650-jarige Vriezenveen.

Lees De Toren & De Toren van Twenterand online.Weer