Twenterand

Open Monumentendag minder druk, maar wel gezellig

Door de redactie

Afgelopen zaterdag was het Open Monumentendag. Ook in de gemeente Twenterand openden verschillende historische gebouwen hun deuren voor het publiek.

FG Kayim

Onder andere de boerderij van Johan en Jennie Dekker in Westerhaar was te bezoeken. ¿Door de corona hebben we helaas onze activiteiten op Open Monumentendag terug moeten brengen tot alleen het bezichtigen van de boerderij¿, vertelt Johan Dekker. Johan en Jennie hebben minder mensen mogen begroeten en denken dat dit door de corona komt. ¿Mensen zijn voorzichtig en dat is ook logisch¿, meent Dekker.

Leuke dag

Vanuit Brinkdorp Den Ham kwam hetzelfde geluid. Bij Het Middendorpshuis, de kruidentuin en de Hervormde Kerk was het minder druk dan andere jaren. ¿Het coronavirus zorgt voor minder bezoekers¿, zegt Ria Flierman, vrijwilligster bij de kruidentuin achter het Middendorpshuis. ¿Maar¿, vult ze aan: ¿De mensen die er waren, waren erg geïnteresseerd en gezellig. Dat maakt dat we toch een leuke dag gehad hebben¿.

Veel bezoekers buiten Vriezenveen

In Vriezenveen waren drie locaties geopend. Het bezoek was niet massaal maar de organisatoren van de opengestelde monumenten waren niet ontevreden. Boerderij `De Grooten¿ en de Peddemorsboerderij lagen betrekkelijk dicht bij elkaar. Door minder deelname van andere instellingen lag de Rooms Katholieke kerk daardoor iets uit de route. In de Peddemorsboerderi, waar opvallend veel bezoekers van buiten Vriezenveen kwamen, kon men genieten van arretjescake en de onvervalste Vriezenveense slieriesoep. De bezoekers waren vooral onder de indruk van deze meer dan driehonderdvijftigjarige en grotendeels nog authentieke boerderij.

FG Kayim

FG Kayim