Twenterand

Op weg naar de Paralympics 2020 in 2021

Door de redactie

Met de winter voor de deur is handbikester Jennette Jansen uit Westerhaar begonnen aan de voorbereiding die haar moet klaar maken voor de zomerspelen. In augustus en september komt ze in actie op de Paralympics in Tokyo. Een paar maanden eerder, in juni, verdedigt ze in Portugal haar wereldtitel. Genoeg om hard voor te trainen dus.

FG Kayim

Het worden bepaald niet de eerste Paralympics voor Jansen. In 1988 debuteerde ze in Seoul en won ze meteen drie gouden medailles in de atletiek. Daar voegde ze in 1992 in Barcelona twee zilveren en een bronzen medaille aan toe. Vervolgens kwam ze met het Nederlands rolstoelbasketbalteam in actie op de Paralympics van 1996 (Atlanta, zilver), 2000 (Sydney, vierde plek) en 2004 (Athene, zevende plek). Na Athene zette ze een streep onder haar sportieve loopbaan. Tenminste, dat dacht ze op dat moment. Het liep anders: "In 2012 keek ik thuis naar de spelen in London, en toen merkte ik dat ik dat toch graag weer wilde meemaken", legt ze uit. En dus was ze in 2016 er weer bij tijdens de Paralympics in Rio de Janeiro. In weer een andere discipline, het handbiken. Dat deed ze al op recreatief niveau, maar ze besloot dat op te schalen naar wedstrijdniveau. De vele trainingen en professionele begeleiding leidden tot een nominatie voor 'Rio' waar ze meteen brons won in de wegwedstrijd.

Haar prestaties zeggen veel over haar kwaliteiten, maar misschien nog wel meer over haar instelling. Want die beroemde Olympische gedachte 'meedoen is belangrijker dan winnen', is aan haar niet zo besteed: "Meedoen is voor mij niet voldoende. Als ik ergens aan deelneem, wil ik om de prijzen rijden". Na Rio besloot ze daarom haar baan op te zeggen en fulltime handbikester te worden. Met succes: in 2018 en in 2019 werd ze wereldkampioen op zowel de tijdrit als de wegwedstrijd. Vervolgens legde ze haar focus op de Paralympics van 2020 in Tokyo.

Geen wedstrijden

2020 werd niet het jaar van nieuwe paralympische hoogtepunten. Vanwege de coronapandemie zijn de Paralympics verplaatst naar 2021. Ook het WK en de meeste andere wedstrijden werden geschrapt. 2020 werd een jaar van vooral trainen. Jansen: "Wedstrijden rijden is belangrijk. Om ritme op te doen en om een gevoel krijgen van waar je staat. Elke wedstrijd is een piekmoment en een meetmoment. Het maakt duidelijk hoe je vorm is en waar je staat ten opzichte van de concurrentie. Na een wedstrijd weet je hoe ver je bent in je ontwikkeling en waar je nog aan moet werken. Dat heb ik al die tijd gemist, waardoor ik nu toch wat zweef in mijn gevoel, ben ik goed genoeg? Van nature ben ik onzeker, ik heb weinig zelfvertrouwen. Maar juist daardoor heb ik wel een enorme drive. Hoe minder zelfvertrouwen ik heb, hoe beter ik rijd".

In september was haar zelfvertrouwen blijkbaar laag genoeg voor weer een dubbele titel: in Utrecht werd ze Nederlands kampioen in de tijdrit en de wegwedstrijd. Toch is ze als regerend nationaal en wereldkampioen nog niet helemaal zeker van kwalificatie. "Alle leden van de selectie moeten vormbehoud tonen. Ik moet in de komende wedstrijden niet gaan lopen aanklooien, dan zou ik een serieus gesprek kunnen verwachten".

Klimmen

Vorig jaar bracht Jansen met het Nederlands team een bezoek aan het Fuji racecircuit, waar de wielerwedstrijden plaatsvinden. "Het is een heuvelachtig traject, met onder meer een helling van tien procent. Ook in technisch opzicht is het een pittig parcours, na de klim ga je in de afdaling met behoorlijk wat snelheid de bochten in. Die moet je wel op een goede manier aansnijden".

Ondanks alle overwinningen van de laatste jaren is Jansen niet automatisch favoriet voor goud: "Tijdens de tijdrit rij je ook tegen deelnemers uit andere klassen. Ik rij dan niet alleen tegen andere 'ligfietsers' maar ook tegen rijders met een kniebike. Mensen die op hun knieën rijden kunnen hun hele lichaam gebruiken bij het kracht zetten, in een ligfiets gebruik je allen je bovenarmen. Dat kan een nadeel zijn in de klim. In de wegwedstrijd rijden alleen deelnemers met een ligfiets. Dan kan die klim misschien juist een voordeel voor mij zijn. Omdat ik geen benen heb, ben ik in vergelijking met de concurrentie relatief licht, terwijl ik wel de kracht in mijn armen heb. Maar evengoed is de concurrentie groot. Mijn doel is goud, maar gemakkelijk wordt het niet".

Maatschappelijke carrière

Na 'Tokyo' begint Jansen voorzichtig verder te kijken dan haar sportcarrière. "Ik was sowieso al niet van plan nog eens vier jaar door te gaan tot de volgende Paralympics. Als die dit jaar waren doorgegaan, had ik er daarna zeker nog een jaar aan vastgeknoopt. Nu ze zijn uitgesteld tot 2021 is dat nog steeds de bedoeling, maar het hangt er wel vanaf hoe het jaar verloopt. Als ik dan net zo fit ben als nu ga ik door, maar mocht het lichaam gaan protesteren dan wordt het tijd om de sportcarrière rustig af te bouwen en een sociale carrière op te bouwen".