Twenterand

Onveiligheid op de N36

Door de redactie

Op initiatief van Dorpsraad Vroomshoop-Geerdijk is een open brief verstuurd naar minister Van Nieuwenhuizen over de onveiligheid op de N36. Een aantal weken terug waren er opnieuw twee zware ongelukken en dat waren de laatste druppels die bij Dorpsraad Vroomshoop-Geerdijk de spreekwoordelijke emmer deden overlopen.

Ontzettend veel mensen en partijen hebben een mening over de N36 en proberen allemaal afzonderlijk of in beperkte samenwerking wijzigingen door gevoerd te krijgen. Helaas hebben de beperkte wijzigingen die tot nu toe zijn uitgevoerd nog geen invloed gehad. Er gebeuren nog steeds erg veel ongelukken en mensen voelen zich onveilig op de N36. Dorpsraad Vroomshoop-Geerdijk heeft daarom contact gezocht met tientallen organisaties en partijen om een gezamenlijk statement te maken bij de minister. Het is nu tijd om door te pakken en mensen moeten weer veilig over de N36 kunnen rijden.

Juist door vanuit de inwoners een brief te sturen hopen als Dorpsraad Vroomshoop-Geerdijk dat dit invloed heeft bij de minister. De roep naar burgerinitiatieven wordt in Nederland steeds groter. Het zijn de inwoners zelf die steeds meer gevraagd worden naar meningen en oplossingen. Hoewel de N36 te groot is om zelf aan te kunnen, willen we als verschillende belangenverenigingen en lokale politieke partijen hiermee een duidelijk signaal afgeven dat de N36 onveilig is en aangepakt moet worden. De minister kan een dergelijk groot signaal vanuit zoveel partijen niet links laten liggen.

"Aangezien de brief door zoveel verschillende partijen is ondertekend kunnen ze als Dorpsraad Vroomshoop-Geerdijk niet voor iedereen spreken. Elke organisatie of partij heeft zijn eigen plannen over hoe de N36 aangepakt moet worden. Als Dorpsraad Vroomshoop-Geerdijk roepen ook juist de weggebruikers op om zich juist op de N36 aan de verkeersregels te houden. Naast de onveiligheid van de weg zelf, zijn het ook gebruikers van de weg die voor ongelukken zorgen. Het is in onze ogen helemaal niet nodig om over een dubbel doorgetrokken streep in te gaan halen om vervolgens achter een andere vrachtwagen te belanden. Daarnaast is het nu echt tijd om ook de telefoon niet te gebruiken. De N36 is erg smal vergeleken met andere wegen, waardoor het absoluut noodzakelijk is om de volledige concentratie op de weg te hebben. Iedereen heeft het altijd over de onveiligheid van deze weg en de gebruikers daarvan. We roepen daarom iedereen op om vooral niet in te halen, je wint er niets mee. Velen hebben gedacht dat het makkelijk kon met dodelijke ongelukken tot gevolg. Hetzelfde geldt voor het telefoongebruik in de auto. Vrijwel iedereen gebruikt zijn of haar telefoon wel eens in de auto, maar doe het gewoon niet meer. Zoek een plek op, waar je dat rustig kunt doen of wacht gewoon tot je op de plek van bestemming bent. De meeste berichten en telefoongesprekken kunnen gerust een uur wachten. Als Dorpsraad Vroomshoop-Geerdijk hopen wij, samen met 52 andere organisaties en partijen hiermee een duidelijk signaal af te geven. Het is tijd voor verandering, als de minister noodzakelijke veranderingen aan de weg doorvoert en de gebruikers zich aan de regels houden kunnen we naar een mooie en veilige N36 die de gehele regio met elkaar verbindt. Samen naar een mooiere en veiligere regio", aldus Jeroen Haan, namens Dorpsraad Vroomshoop-Geerdijk.