Twenterand

Neem deel aan de Impacter

Door de redactie

Per 1 maart is gestart met het project Impacter voor de jongeren in gemeente Twenterand. Impacter ondersteunt jongeren tussen de 14 en 27 jaar die iets willen doen voor de maatschappij. Het doel van Impacter is om jongeren inzicht te geven in hun eigen vaardigheden, zelfvertrouwen op te laten doen en te laten ervaren hoe mooi het is om iets voor de samenleving te doen. Jongeren willen zich graag inzetten voor de maatschappij, maar wel op een manier die past bij hun eigen talenten en drukke agenda's. Dit vraagt om maatwerk. Daarom begeleidt Impacter jongeren naar een Maatschappelijke Diensttijd (MDT) die perfect past bij hun competenties en leerdoelen.

FG Kayim

"Het project is voor drie soorten jongeren. Jongeren die willen ontdekken wie ze zijn; jongeren die weten wat ze willen, maar de stap niet zelf durven te maken en jongeren die iets willen doen voor anderen in de samenleving", vertelt Jedidja Berkhof, Jongerencoach Impacter.

'Impact maken'

"Als jongeren zich aanmelden gaan we kijken wat hun wensen zijn of hun droom is. Het project is voor jongeren die twijfelen wat ze met hun toekomst willen. Met het project Impact kunnen ze 'impact' maken op de samenleving en het heeft impact op hun eigen vaardigheden en zelfvertrouwen. Het project is voor alle jongeren", vertelt Sylvia Hollander, projectleider via ZorgSaam Twenterand.

Droom waarmaken

Jedidja: "Is hun droom bijvoorbeeld badmeester te worden, dan gaan wij op zoek naar een plek wat het beste bij diegene past om deze droom waar te maken. Sylvia: "Het kan ook gaan om hobby's zoals fotografie, maar ook kun je aan de slag als influencer, er is van alles mogelijk".

Groot succes

Het project Impacter is in Zwolle een groot succes laat Sylvia weten. "Het is ook een ideaal project voor jongeren die vroegtijdig met school zijn gestopt. We gaan in gesprek met de jongere en zorgen ervoor dat jongeren in een aanzienlijk korte tijd, hun eigen vaardigheden, wensen en mogelijkheden kennen We willen de jongeren laten ontdekken wie ze zijn. En jongeren die wel weten wat ze willen helpen wij met dit project een stap in de goede richting te doen", vertelt Sylvia

"Om de match te maken is het de bedoeling dat Twenterandse ondernemers zich bij dit project willen aansluiten. Deze ondernemers kunnen ook een vraag uitzetten bij ons. We zijn dus op zoek naar ondernemers, die zich maatschappelijk in willen zetten, en daardoor de jongeren helpen met een stap in de goede richting". Ondernemers kunnen zich aanmelden via Jedidja Berkhof: jberkhof@zorgsaamtwenterand.nl

Impact Community

Het project Impacter heeft een looptijd van twee jaar in de gemeente Twentrand. Een jongere die zich aanmeldt krijgt 80 uur om deel te nemen. Deze tijd is inclusief coaching laat Jedidja weten. "Tachtig uur is meer dan een maatschappelijke stage. Het is bewezen dat deze hoeveelheid uren nodig zijn voor de bewustwording. Je neemt vrijwillig deel aan het project en je kunt je eigen traject bepalen. Het resultaat is afhankelijk van je eigen inzet". "Het project is niet verplicht, als jongere doe je vrijwillig mee. Aan het eind van het project krijgt de jongere een certificaat. Hiermee kunnen jongeren hun kansen op de arbeidsmarkt vergroten. In Zwolle is uiteindelijk een Impact Community samengesteld. De community geeft jongeren de kans om on- en offline met elkaar in contact te komen. Ze kunnen gezamenlijk maatschappelijke initiatieven ontplooien, maar ook jongeren die het project nog volgen op weg helpen, nadat zij zelf het traject hebben gevolgd". Opgave van het traject kan via mail Jedidja Berkhof, jberkhofzorgsaamtwenterand.nl.