Twenterand

Nederland Leest in teken van Jan Wolkers en Duurzaamheid

Door de redactie

Tijdens Nederland Leest, de grootste bibliotheekcampagne van Nederland, krijgen leden van de bibliotheek een boek cadeau. Dit jaar is dat een bloemlezing met natuurverhalen van Jan Wolkers met de titel Winterbloei. Dit boek kunt u tijdens de maand november gratis ophalen bij de Bibliotheken van Twenterand (Vriezenveen, Vroomshoop, Den Ham en Westerhaar).

Jan Wolkers was naast schrijver tevens een groot natuurmens: de natuur was voor hem een bron van bewondering en inspiratie. Zijn mooiste verhalen (waaronder niet eerder uitgegeven werk), dagboekfragmenten, gedichten, tekeningen en foto's over de natuur worden door biograaf Onno Blom bij elkaar gebracht en toegelicht in de bundel Winterbloei. Aaf Brandt Corstius schrijft columns bij de teksten van Jan Wolkers en het voorwoord is van Ronald Giphart.

Nelleke Noordervliet bij Theater Turf

In het kader van Nederland Leest heeft Theater Turf de schrijfster Nelleke Noordervliet uitgenodigd. Op vrijdag 15 november is ze vanaf 20.00 uur aanwezig in 't Wapen van Vriezenveen, waar ze vertelt over haar werk. Ze schrijft onder meer historische romans, zoals haar laatste boek 'Altijd roomboter' dat is geïnspireerd op het leven van haar overgrootmoeder. Haar boeken zijn te leen bij Bibliotheek Vriezenveen.

Diezelfde avond is ook cabaretier Roel Verburg aanwezig die stand-up comedy combineert met muziek. Kortom, een avond vol historie en humor. Kaarten kosten tien euro en zijn verkrijgbaar via www.theaterturf.nl of aan de balie van Bibliotheek Vriezenveen.

Nederland Leest Junior

Bij de Junior editie van Nederland Leest staat dit jaar het boek 'Borealis' van Marloes Morshuis centraal. In het verhaal worden kinderen van over de hele wereld ontvoerd en naar een geheime locatie in Alaska gebracht. Daar, in de ijzige kou, worden de 'uitverkorenen' opgeleid om een dreigende klimaatramp te overleven, maar zitten zij daar wel op te wachten? Na het lezen van dit spannende verhaal over klimaatverandering zal het gesprek over 'Duurzaamheid' in de klas makkelijk op gang komen. Dit jaar lezen verschillende groepen 7 en 8 op basisscholen in Twenterand met zijn allen het boek. Met de verschillende werkvormen, op enkele scholen begeleid door de leesconsulent van de bibliotheek, gaan leerlingen hun mening vormen over 'duurzaamheid' en hun rol daarbij.