Twenterand

Natuurwerkdag in de Bufferzone Twenterand

Door de redactie

Zaterdag 2 november is de landelijke Natuurwerkdag. Ook in de Bufferzone bij de Fayersheide in Vriezenveen kunnen mensen de handen uit de mouwen steken om de natuur te versterken. Er wordt gewerkt van 9.00 tot circa 13.00 uur. Het verzamelpunt, vanaf 8.00 uur, is aan de Walstraat.

Het thema is dit jaar biodiversiteit, en dat is hier zeer zeker van toepassing. Een ervaren gids die het gebied kent als zijn broekzak, neemt de deelnemers in kleine groepjes mee tijdens de werkzaamheden. Tijdens een rondleiding in het gebied geeft hij uitleg over wat hier bloeit en leeft. Dan vertelt hij ook over het project 'Wies met de Patries' dat dit gebied beter leefbaar moet maken voor de Patrijs, die het erg moeilijk heeft in Nederland. De gemeente Twenterand heeft de patrijs extra in bescherming genomen middels dit project.

De Bufferzone is een gebied van ongeveer acht hectare en ligt direct westelijk van de Fayersheide, een klein natuurreservaat van circa tien hectare ten zuidoosten van Vriezenveen. De Bufferzone moet de Fayersheide beschermen tegen de gevolgen van de zandwinning in de Oosterweilanden. Deze heeft grote ruimtelijke gevolgen voor het dorp Vriezenveen en het gehele buitengebied. Bovendien is er een aanzienlijk hydrologisch effect. De Bufferzone moet verdroging (en daarmee ecologische achteruitgang) van de Fayersheide voorkomen.

Werkzaamheden

Er staan twaalf houtwallen in het gebied. Drie daarvan worden volledig afgezet, en in de volgende jaren weer een aantal. Zo ontstaan houtwallen in verschillende ontwikkelstadia en daarmee wordt de biodiversiteit enorm bevorderd. Het betreft stammetjes tot globaal acht centimeter dik, ideaal om je eens lekker uit te leven in een work-out. Dit event is zeer geschikt voor kinderen. Voor hen wordt zelfs één locatie speciaal gereserveerd waar ze onder toezicht veilig kunnen werken.

Deelnemers wordt aangeraden stevig schoeisel te dragen en kleding die tegen een stootje kan. Neem voor de zekerheid ook laarzen mee - het kan er nat zijn. Graag je eigen brood en drinken meenemen. Voor gereedschap en handschoenen wordt gezorgd. Er is werk voor maximaal 60 personen (45 volwassenen en 15 kinderen). Alle deelnemers krijgen als dank voor hun hulp een presentje. Voor meer informatie, zie www.natuurwerkdag.nl/locatie/bufferzone-twenterand of bel met vrijwillig coördinator Hans Kamerling, 06-5550 0800. Ook wie interesse heeft om mee te doen in de vaste groep die ook in dit gebied werkzaam is mag zich bij Kamerling melden.