Twenterand

Muziektheater 'Droom de dag'

Door de redactie

De stichting Midzomeravond Den Ham organiseert al sinds 2009 in juni een kunstmarkt in combinatie met een muzikale activiteit rondom de Brink in Den Ham. Dit jaar is dat 'Droom de dag', de muzikale vertolking van de sage van De Groene Jager. Deze muzikale vertelling wordt uitgevoerd op zaterdag 22 juni in de Hervormde kerk, Brinkstraat 4 te Den Ham, om 18.30 en 20.30 uur.

De sage uit de 13e eeuw vertelt het verhaal van Joncker Arent, die verloofd is met de mooie Gisela. Hij wordt de groene jager genoemd, omdat hij op zijn hoed een groene veer draagt. Roofridder Evert van Essen, van het kasteel Eerde tussen Den Ham en Ommen, heeft echter ook zijn oog op deze fraaie dame laten vallen. Door list en bedrog, moord en doodslag, lukt het Evert van Essen toch met Gisela te trouwen. Met Joncker Arent, op verkenning gestuurd door de bisschop van Utrecht, loopt het minder goed af. En door de loslippigheid van het dienstmeisje Jolanda wordt ook het lot van Gisela bezegeld.

Een verhaal vol hartstocht en geweld, een verhaal over macht, verraad en onbereikbare liefde. Een verhaal à la Romeo en Julia, maar dan in Den Ham. Het einde is droevig: eeuwen later worden in de kerkers van kasteel Eerde twee geraamtes gevonden, in elkaar verstrengeld. Zoals de titel 'Droom de dag' doet vermoeden is de voorstelling gelukkig positiever.

Koren en solisten

Het muziektheater staat onder de muzikale regie van componist, dirigent en pianist Gezinus Veldman. Hij wordt terzijde gestaan door Jeroen Ardesch op trombone. Het Chr. Mannenkoor Vroomshoop en een kinderkoor, bestaande uit (klein)kinderen van de koorleden, verlenen ook hun medewerking. Hoofdrollen zijn er voor koorsolist Albert Wessels, die de rol van Joncker Arent vervult, koorlid Zweitze Hofman en Auke Koops van 't Jagt, die respectievelijk Evert en de bisschop uitbeelden, en Erika en Rianne Bosch, die Gisela en Jolande over het voetlicht brengen. Alle teksten zijn afkomstig van schrijfster en dichteres Marga Kool, oud-bewoonster van Vroomshoop, later dijkgraaf en gedeputeerde in Drenthe. De toegang is vrij, maar een gift wordt op prijs gesteld.