Hardenberg

Meer bussen van Dedemsvaart naar Zwolle

Door de redactie

Eind dit jaar gaat de nieuwe openbaar vervoerconcessie IJssel-Vecht in. Net als nu zal Keolis het OV binnen de provincie Overijssel verzorgen. Wel wordt bij verschillende buslijnen de dienstregeling aangepast. Zo gaan er op de trajecten Dedemsvaart-Zwolle en Hardenberg-Hoogeveen vaker bussen rijden. Tussen Dedemsvaart en Hardenberg juist minder.

Lijn 29, Zwolle-Dedemsvaart-Coevorden, wordt in de nieuwe dienstregeling opgesplitst in twee aparte lijnen. Zwolle-Dedemsvaart blijft 29, Dedemsvaart-Coevorden wordt 129. De reden daarvoor is dat het traject Zwolle-Dedemsvaart erg veel gebruikt wordt, door wel 3.000 passagiers per dag, maar het traject Dedemsvaart-Coevorden door slechts 250 passagiers per dag. Zwolle-Dedemsvaart wordt straks een Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV)-lijn, met vier ritten per uur ¿ ook in de daluren en op zaterdagen. Op vrijdag- en zaterdagnacht komen er twee extra ritten die aansluiten op de nachttrein in Zwolle. Het deel Dedemsvaart-Coevorden wordt een B-lijn met een frequentie van één bus per uur. De veel gebruikte 'scholierenlijn', rechtstreeks vanuit Dedemsvaart naar scholengemeenschappen in Zwolle, zal 's middags een kwartierdienst gaan rijden van Zwolle naar Dedemsvaart. 's Ochtends zullen op deze route al iets eerder bussen gaan rijden.

Met de invoering van de nieuwe dienstregeling wil Keolis de punctualiteit vergroten op lijn 30, Hoogeveen-Hardenberg, zodat de aansluiting op station Hoogeveen wordt verbeterd. Nu is de dienstregeling daarvoor volgens Keolis nog onbetrouwbaar. De lus door de wijk Heemse verdwijnt uit de route. Het aantal passagiers dat daar in- of uitstapt is al jaren minimaal. Voor de inwoners van deze week is er alternatief openbaar vervoer beschikbaar in de vorm van de buurtbus Beerzerveld en omstreken. Vanwege het grote aantal passagiers dat 's ochtends van Hoogeveen naar Hardenberg reist, wordt er vanuit Hoogeveen een extra ochtendrit aan de dienstregeling toegevoegd.

Dedemsvaart-Hardenberg

Een rechtstreekse verbinding tussen Dedemsvaart en Hardenberg zit er voorlopig niet in. Gemiddeld reizen er twee à drie passagiers van Dedemsvaart richting Hardenberg. Keolis vermoedt dat dit komt doordat de aanwezigheid van het Vechtdal College in Dedemsvaart. Vanwege het lage aantal passagiers wordt hier tussen de spitsuren, tussen 10.00 en 14.00 uur, een uursdienst ingevoerd. De uren die daarmee vrijkomen worden ingezet voor HOV-lijn 29 en de extra rit op lijn 30.