Twenterand

Lovende woorden voor AutoMaatje Twenterand

Door de redactie

Op 5 juni werd het startsein gegeven voor de eerste rit. Nu, vele tientallen ritten verder, hebben we louter lovende woorden ontvangen van inwoners die gebruik hebben gemaakt van deze sociale vervoersservice vóór en dóór eigen inwoners. Jeanet Kikkert vertelt haar mooie ervaringen met Automaatje.

Jeanet is 45 jaar en heeft een extreem hoge bijziendheid en is dus slechtziende. Ze kan nog met het openbaar vervoer reizen, alhoewel zij de borden niet kan lezen. Ze moet zich daarom goed online voorbereiden en voortdurend mensen vragen om iets voor haar te lezen.

"Ik gebruik wel eens de regiotaxi, maar het nadeel daarvan is vaak langere reistijd. Omdat je de taxi moet delen met andere reizigers, met andere bestemmingen. Daarnaast kan ik altijd een beroep doen op mensen uit mijn omgeving, maar stiekem geeft mij dat toch soms een gevoel van minder zelfstandigheid. Daarom wilde ik graag Automaatje eens proberen".

"Bij de eerste rit werd ik opgehaald door een rolstoelbus. Dat vond ik wel heel bijzonder. Niet omdat ik niet in een rolstoel zit, maar wel omdat het bijzonder is dat het AutoMaatje Twenterand een vrijwillige chauffeur heeft die een eigen rolstoelbus heeft. Ik kan me voorstellen dat dit bij mogelijke rolstoelgebruikers van AutoMaatje zeker een fijne aanvulling is op de mogelijkheden die er al zijn", aldus Jeanet.

"Een tweede rit maakte ik met iemand die, door AutoMaatje, zelf ook weer buiten de deur komt en nu ineens af en toe een uitje op het programma heeft, zo werkt het aan twee kanten. Gezellig, de chauffeurs die een passagier begeleiden naar een afspraak. In mijn geval, had mijn dochter een afspraak en konden wij even gezellig kletsen. Allebei even je verhaal kunnen doen en praten over dingen die ons bezighouden. Twee ritten die ik heb gedaan samen met mijn dochter en twee totaal verschillende belevingen, maar bij beiden een goede ervaring".

Jeanet vindt zelfstandigheid belangrijk: niet steeds afhankelijk zijn van je netwerk. Zij raadt andere inwoners AutoMaatje dan ook aan, want die maakt dat mogelijk. "Heb je zelf geen auto, maar moet je bijvoorbeeld naar de bedrijfsarts, een therapie of naar die internetdate, dan zou je als jongvolwassene man of vrouw van middelbare leeftijd zeker ook goed gebruik kunnen maken van AutoMaatje", sluit Jeanet af. Haar complete verhaal is te lezen in de septemberuitgave van SproakSaam, het seniorenmagazine van Twenterand.

Hulpvraag

ANWB AutoMaatje Twenterand is bedoeld voor inwoners van de gemeente Twentrand met een hulpvraag op het gebied van vervoer. Het is een aanvulling op de bestaande vervoervoorzieningen voor mensen die niet zelf (meer) kunnen voorzien in hun vervoer of geen gebruik (meer) kunnen maken van het openbaar vervoer. AutoMaatje bemiddelt voor een rit naar dokter, fysiotherapeut of ziekenhuis, maar ook om boodschappen te doen, bezoek aan de kapper, te winkelen of een ritje te maken naar een kennis of een plek met dierbare herinneringen. De gebruiker betaalt dertig cent per kilometer aan de chauffeur. Wilt u ook gebruik maken van deze vervoersservice? Het telefoonnummer is 06-8387 8151 of e-mail naar: automaatje@zorgsaamtwenterand.nl.

ANWB Automaatje Twenterand wordt mogelijk gemaakt door de ANWB, ZorgSaam Twenterand en gemeente Twenterand.