Twenterand

Lopend naar St. Petersburg voor goed doel

Door de redactie

Jan Meijerink loopt van Vriezenveen naar St. Petersburg en is op 31 juli vertrokken. Hij loopt de 2.400 kilometer lange tocht om geld in te zamelen voor de strijd tegen voor mensen gevaarlijke zandvlooien.

Gerrit Meijer

De Stichting Gertin zet zich in voor de bestrijding van Jiggers in Kenia. Jiggers komen veel voor in Kenia en andere tropische gebieden waar op blote voeten wordt gelopen. Jiggers zijn zandvlooien die slecht kunnen springen en zich daarom graag in voeten nestelen. Ze kunnen daar veel ellende veroorzaken tot aan amputaties toe. Naast gezondheidsproblemen leidt dat ook tot sociale en economische problemen. Kinderen kunnen niet naar school en volwassenen zijn niet in staat om te werken. Soms is er sprake van stigmatisering van slachtoffers. Naar schatting zijn er in Kenia meer dan 4 miljoen mensen mee besmet terwijl de bestrijding eenvoudig is: gebruik dicht schoeisel.

Jan loopt zoveel mogelijk de route die vroeger de Rusluie uit Vriezenveen ook gebruikten. Zijn sponsortocht verloopt voorspoedig, maar het wordt spannend als hij de Russische grens bereikt. De Russische ambassade is op de hoogte van zijn tocht en wenst hem "an easy path and smooth roads", maar onder andere vanwege corona heeft Jan nog geen visum kunnen bemachtigen.

Pelgrim voor één nacht

Op 20 augustus was Jan al in Seelow vlak bij de Duit-Poolse grens en op 21 augustus kwam hij aan in de Poolse stad Witnica. Daar werd hij hartelijk ontvangen in de pastorie van de katholieke kerk en mocht hij overnachten in het pelgrimsverblijf. Via Podgaje op 26 augustus bereikte Jan op 28 augustus de stad Rytel ten zuidwesten van Gdansk. Vanaf daar is het nog 170 kilometer naar Braniewo bij de Russisch-Poolse grens.

Als Jan, zoals gebruikelijk, circa dertig kilometer per dag blijft lopen, is hij rond 2 of 3 september bij de Russisch-Poolse grens en heeft hij circa 1.150 kilometer gelopen, ongeveer de helft van de geplande tocht. Komende dagen wordt het dus spannend bij de grens, vanwege de visumproblemen. Misschien moet Jan de tweede helft van zijn tocht uitstellen tot het voorjaar 2021.

Lees De Toren & De Toren van Twenterand online.Weer