Twenterand

Leerlingen en ouders Noordik tevreden over afstandsleren

Door de redactie

Het thuiswerken krijgt voor de docenten en leerlingen van CSG Het Noordik steeds meer en steeds beter vorm. Uit een tevredenheidsenquête is gebleken dat het grote gros van de ouders en de leerlingen tevreden is over het afstandsleren en dat de meeste leerlingen goed bij zijn met hun huiswerk.

"We proberen met elkaar steeds meer duidelijkheid en richtlijnen te bieden en dat geeft structuur", vertelt teamleider Birgit Olthof. "Dat doen we door de lijntjes kort te houden met ouders, leerlingen en collega's. We inventariseren wat er speelt en streven ernaar om een probleem zo snel mogelijk op te lossen. Door een goede monitoring en samenwerking met elkaar lukt het om het afstandsleren steeds verder in te richten".

Compliment

Via de schoolcommunicatie app zette ze een poll uit onder ouders met de vraag of ouders nog iets nodig hebben van school en of er vragen zijn. "Respect voor jullie dat jullie deze creatieve manier van onderwijs op zo'n korte termijn voor elkaar hebben gekregen". complimenteert een van de ouders. "Natuurlijk zijn we heel blij met positieve reacties, maar soms vinden ouders het afstandsleren ook best lastig en zijn er verbeterpunten", vertelt Olthof. Een aantal ouders vraagt zich bijvoorbeeld af hoe zij kunnen weten of het huiswerk wel goed is gemaakt en of het wordt nagekeken. Die vragen worden via de app beantwoord of bij de desbetreffende mentor neergelegd om op te pakken. Olhtof: "Onze hoogste prioriteit is, dat ouders goed op de hoogte worden gehouden van de ontwikkelingen en dat problemen worden verholpen. Vooralsnog wordt dit ook zo ervaren".

Gemotiveerd

Ook op Het Noordik Vriezenveen doen leerkrachten en ondersteuners hun stinkende best. "Het gaat met vallen en opstaan, maar iedereen is super gemotiveerd en er ontstaan hele creatieve ideeën", laat vestigingsdirecteur Karel van Grootheest weten. Mentoren bellen of videobellen elke week met de leerlingen en soms ook met de ouders om te kijken hoe het gaat. In de meeste gevallen zijn leerlingen actief aan de slag. Daar waar dit niet gebeurt, wordt er een beroep gedaan op de gezamenlijke verantwoordelijkheid van school, leerling en ouders. Volgens de directeur is de tevredenheidsenquête vooral nu een goed middel om daar waar nodig bij te sturen.

'Lekker rustig'

Leerlingen zelf zijn over het algemeen heel positief. Ze vinden het eigenlijk wel lekker rustig om thuis te werken en zijn tevreden over het werken met MS Teams. "Bovendien vinden ze het fijn om heel direct contact te hebben met een docent", aldus Van Grootheest. '"De situatie is natuurlijk verre van ideaal, maar we maken er met elkaar het beste van met als doel te voorkomen dat leerlingen achterstand oplopen". Nu de examens zijn afgelast, is Van Grootheest vooral ook heel blij dat er meer ruimte voor de leerlingen is gekomen om het laatste schoolexamen goed voor te bereiden.