Twenterand

Koninklijke Onderscheiding voor brandweervrijwilligers

Door de redactie

Op woensdag 29 en donderdag 30 januari werden ruim 130 vrijwilligers van Brandweer Twente in het zonnetje gezet. Deze vrijwilligers kregen van de burgemeester een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt. De uitreiking hiervan vond op een zelfde moment plaats in de veertien Twentse gemeenten.

FG Kayim

"Onze brandweervrijwilligers zetten zich al jarenlang in voor een veilige samenleving. Ze hebben allemaal een dienstverband van twintig jaar of langer. Dat mogen we zeker niet ongemerkt voorbij laten gaan. Het is een mooi moment om extra waardering uit te spreken voor hun inzet. Zij krijgen daarom van hun eigen burgemeester, in bijzijn van familie en korpsleden, een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt", vertelt Stephan Wevers, commandant van Brandweer Twente. Er werden donderdag 30 januari koninklijke onderscheidingen aan 17 brandweervrijwilligers uitgereikt in het gemeentehuis in Twenterand. De koninklijke onderscheidingen werden uitgereikt aan Bertil Kampherbeek,bevelvoerder op de brandweerpost Den Ham; Gert Bijlstra, Manschap B op de brandweerpost Den Ham; Marcel Kroeze, Officier van Dienst op de brandweerpost Den Ham; Berno Hospers, bevelvoerder op de brandweerpost Vriezenveen; Bert Bolte, bevelvoerder op de brandweerpost Vriezenveen; Daan Holland, Manschap B op de brandweerpost Vriezenveen; Daan Meijerink, bevelvoerder op de brandweerpost Vriezenveen; Erik Ekkel, manschap B op de brandweerpost Vriezenveen; Henk Folkert, Manschap B op de brandweerpost Vriezenveen; Henk Smelt, Manschap B op de brandweerpost Vriezenveen; Johan Post, Manschap B op de brandweerpost Vriezenveen; Joop Coes, brandweerpost Vriezenveen; Peter Krol, Manschap B op de brandweerpost Vriezenveen; Arjan Webbink, kazernecoördinator en bevelvoerder brandweerpost Vriezenveen; Jan Kamphuis, manschap B op de brandweerpost Vroomshoop; Martijn Roberg, Manschap A brandweerpost Vroomshoop.

Aanpassing decoratiestelsel

De Kanselarij der Nederlandse Orden heeft een aanpassing aangekondigd in het decoratiestelsel voor leden van de vrijwillige brandweer. Vanaf 1 januari 2020 wordt het criterium 'meer dan 20 jaar vrijwillige brandweerdienst' als automatische toekenningsgrond voor een koninklijke onderscheiding beëindigd. In Twente ontving een brandweervrijwilliger de onderscheiding bij zijn of haar afscheid. De voorwaarde was een dienstverband van minimaal twintig jaar. Voordat Brandweer Twente overgaat naar de nieuwe procedure is bepaald dat een brandweervrijwilliger die op 1 januari 2020 twintig jaar of langer in dienst is in aanmerking komt voor een Koninklijke Onderscheiding. "We hebben daarom één feestelijk moment in de veertien gemeenten. Deze brandweermensen zijn al jarenlang actief als vrijwilliger bij de brandweer en verdienen deze erkenning. Ook blijft het in de toekomst mogelijk een aanvraag in te dienen, maar dan is alleen het criterium van twintig jaar vrijwillige brandweerdienst niet meer voldoende".

FG Kayim

FG Kayim