Hardenberg

Kom niet aan ons water

Door de redactie

Een heel mooi begin van de zomer. De Groene Jager passerend hoor je het 'spetterend' plezier van jong en oud die genieten van dit openlucht zwembad. Met verwondering en vooral ook bewondering voor de Hammenaren denk je dan aan de woelige periode ruim 8 jaren terug, toen het voortbestaan van de Groene Jager aan een zijden draadje hing. Betrokkenheid bij het dorp, diepe emoties, maar ook kernwaarden van modern naoberschap werden zichtbaar: aangenaam wonen, werken en leven verenigden de inwoners.

 

Sluiting en sloop van het zwembad: geen sprake van. Mobilisatie. Een dorpsbijeenkomst met honderden belangstellenden. Er werden snel spijkers met koppen geslagen. Als import vanuit het westen was ik verbaasd te zien dat op alle terreinen, financiën, techniek, organisatie, onderhandelingen enz. heel snel de handen ineen werden geslagen. Met als enig doel behoud op de lange termijn van de Groene Jager in Den Ham. Moeizame gesprekken en onderhandelingen volgden, immers de gemeente had feitelijk al besloten tot sloop. Maar 5 minuten voor 12 is het toch gelukt mede door de inzet van de betrokken wethouder Hidde Visser. Het zwembad werd geprivatiseerd.

Een Stichting nam het zwembad over en meer dan 160 vrijwilligers zetten zich tot op heden in voor het zwembad. De grote achterstand in onderhoud werd ingelopen en nu is de Groene Jager een voorbeeld van een modern familie zwembad met vele faciliteiten. Terugkomend op die verwondering en bewondering. Verwondering voor iemand komend uit de Haagse regio dat een dorp als Den Ham zo betrokken is bij wat zich afspeelt in het dorp, bewondering voor de inzet van alle inwoners om datgene

dat belangrijk is voor de leefbaarheid van het dorp ook op te pakken. Den Ham ik hou van je!