Twenterand

Kieken Wat Wordt

Door de redactie

Jenny Mels uit Vriezenveen was uitgeloot om mee te doen met het programma Heel Holland Bakt. Zondag 27 december was de eerste uitzending. De tent twee keer zo groot, de nieuwe thuisbakkers drie keer zo enthousiast en de jury (Janny van der Heijden en Robèrt van Beckhoven) vier keer zo streng. Het thema was deze keer: Cake. De presentatie is in handen van Andre van Duin.

De tien bakkers moesten een tulband maken en hier een eigen twist aangeven. Opdracht was een goed gevulde, goed gedecoreerde en goed gare tulband. In de technische ronde maakten de bakkers in totaal 18 jaffa cakes. De 52-jarige Jenny heeft haar deelname aan Heel Holland Bakt heeft ze op z'n Twents aangepakt: Kieken Wat Wordt. In haar dagelijks leven promoot Jenny A-merken in e supermarkt door klanten wat lekkers te laten proeven. Iets wat goed bij d'r past, want ze kan lekker babbelen en is een gezelligheidsdier. Bovendien is Jenny dol op lekker eten. Zoet, hartig, fruit, pudding, slagroom, bananensoezen, et cetera. Jenny bakt het liefst op de ouderwetse manier. Ze heeft geen keukenmachine en doet alles met de hand. Speciaal voor haar deelname aan Heel Holland Bakt heeft ze geoefend met een keukenmachine. Het Heel Holland Bakt-avontuur vond Jenny vooral heel erg kicken. Het avontuur stopte helaas voor Jenny, zij was de eerste bakker die de HHB-tent moest verlaten.

Eerste bakker verlaat de tent

De ontwapenende en vrolijke Jenny (52) is de eerste deelnemer die de tent van Heel Holland Bakt moet verlaten. Ze vindt het erg jammer natuurlijk, maar ook een opluchting, want nu kan ze gewoon weer bakken waar ze zelf zin in heeft. "Toen de camera's uitgingen, dacht ik 'yes, ik mag naar huis' en heb een rondedansje in de tent gemaakt".

Magisch

Het moment dat Jenny het schort met haar naam erop omknoopt, is nog steeds magisch voor haar. Maar al snel loopt de spanning op. "Het is allemaal zo anders in de tent. Al die nieuwe apparaten en het zoeken naar spullen. Je moet in de tent ook zoveel tegelijk doen, heel eerlijk gezegd had ik gewoon niet genoeg ervaring om dat allemaal te tackelen. En ik vond het ook eng, want je staat toch te bakken voor allemaal camera's."

''Ik heb even een moment gehad dat ik de tent uit wilde rennen''

Bij de eerste opdracht, het maken van een gevulde tulband, krijgt Jenny al meteen ruzie met de oven. Gelukkig weet ze met de technische opdracht de eer te redden. Janny en Robèrt zijn goed te spreken over de Jaffa koekjes en daarom eindigt ze op de derde plaats. Maar op de laatste bakdag gaan het helemaal mis. Het biscuit voor het spektakelstuk mislukt en bijna dreigt Jenny helemaal geen taart op de hoek van haar werkbank te kunnen zetten. "Ik heb even een moment gehad dat ik de tent uit wilde rennen. Dat kan natuurlijk niet met al die camera's om je heen. 'Je blijft staan en je gaat gewoon door, Jenny,' zei ik tegen mezelf." Met een klein beetje hulp van Robèrt weet Jenny toch een taart te presenteren aan de jury, maar helaas is deze niet genoeg om haar in de tent te houden. "Toch was ik heel blij dat iedereen de taart wel lekker vond. De samenwerking met Robèrt heeft gelukkig wel een goed taartje opgeleverd."

Unieke ervaring

Jenny heeft geen spijt van haar korte Heel Holland Bakt-avontuur. "Wie maak dat nou mee? Het is een unieke ervaring waar je geen entreekaartje voor kunt kopen. Ik ben blij dat ik nu weer gewoon thuis in mijn keukentje kan bakken, maar het was wel heel leuk hoor!"

In een exclusief interview op de website Heelhollandbakt.nl blikt zij terug op haar bakervaring in de tent.