Twenterand

Jil en Florien naar de iRun2BFit Culinaire Finale 2019

Door de redactie

Florien Bosman en Jil Marissen uit klas KB21 van CSG Het Noordik in Vriezenveen zijn 19 juni naar de iRun2BFit Culinaire Finale bij sterrenrestaurant De Librije in Zwolle geweest. Zij bereidden en presenteerden daar hun eigen verzonnen menu gemaakt aan de hand van het thema 'Het is een peuleschil'. Het was een leuke en spannende dag. Helaas heeft Het Noordik niet gewonnen, maar de leerlingen zijn een ervaring rijker. Ze vonden het zelf ook interessant en erg leuk om mee te maken. Jil en Florien hadden zich goed voorbereid door thuis het recept te oefenen en te proeven.

CSG Het Noordik uit Vriezenveen zijn de trotse bezitter van de Gouden Schoolkantine Schaal. Het Noordik deed mee aan het project iRun2BFit. iRun2BFit is een stichting met een vakoverstijgend project van acht lesweken, waarin leerlingen tijdens biologie, LO en mentorles bezig zijn met hun 'lijfstijl'. Leerlingen kregen les in voeding, bewegen en alles wat daarbij komt kijken. Daarnaast werkten zij naar een ultiem doel toe; namelijk samen de vijf kilometer uitlopen tijdens de Twenterandrun. In totaal namen bijna 150 leerlingen en 20 docenten deel aan de Twenterandrun op 24 mei. Oud-marathonkampioen Gerard Nijboer startte in 2006 het project iRun2BFit, een landelijk beweegprogramma voor middelbare scholieren. Het doel van deze stichting is om jongeren bewust te maken wat bewegen en gezond eten doen met je fitheid.

Het is een peuleschil

Om het belang van goede voeding te onderstrepen hadden de leerlingen daarnaast zelf een menu verzonnen en uitgevoerd. Het beste menu was opgestuurd om kans te maken op een finaleplek in de Librije te Zwolle, waar leerlingen hun eigen menu mogen bereiden en presenteren aan een professionele vakjury. Elke deelnemende school van iRun2BFit schooljaar 2018-2019 mocht haar eigen schoolwinnaar selecteren en het recept doorsturen naar IRun2BFit. Uit deze inzendingen selecteerden de koks van Librije's Atelier, onder leiding van topchef Oliver Thole, welke schoolwinnaars in deze kookschool hun gerecht mogen komen bereiden in de finale. Er zijn maar acht kookplekken, dus niet elke school had garantie op een plaats. Het ingestuurde menu van CSG Het Noordik werd uitgekozen en Florien Bosman en Jil Marissen gingen naar de finale. Het thema van 2019 is 'Het is een peuleschil'. Dit betekent dat je iets snel of makkelijk kan doen. Maar het is ook de aanwijzing om peulvruchten, bonen of kiemzaden te gebruiken. Dit zijn echte bouwstenen voor gezonde sportieve maaltijden.

Met het programma iRun2BFit hoopte CSG Het Noordik Vriezenveen in het kader van een 'gezonde school', leerlingen (en ouders) te kunnen motiveren van die bank af te komen en op gezonde wijze met voeding bezig te gaan. De belangrijkste motivatie voor de school was om, op een leuke manier, bij leerlingen een blijvende verandering in hun 'lijfstijl' te realiseren. Bovendien droeg het programma bij aan een leuke, sportieve sfeer binnen de school en de teambuilding onder leerlingen; leerlingen werkten samen naar een doel en motiveren niet alleen zichzelf, maar ook elkaar om door te zetten. Hierdoor zorgde het programma ook voor meer zelfvertrouwen onder leerlingen.