Twenterand

Jan Zomer met pensioen, maar nog niet weg

Door de redactie

Ongeveer anderhalf jaar geleden vierden we op christelijke basisschool De Smithoek het feit dat meester Jan Zomer veertig jaren meester op de Smithoek was.

Jan heeft in 42 jaar heel wat kinderen onderwezen en mocht voor velen iets wezenlijks betekenen. En ook veel kinderen in Den Ham bewaren fijne herinneringen aan het schoolkamp voor de groepen 8, waar meester Jan nagenoeg alle jaren dat hij op de Smithoek werkte mee naar toe is geweest. Er zijn prachtige verhalen over al de verschillende typetjes die hij speelde tijdens het presenteren van alle 'Bonte' avonden. Maar ook de wijze waarop hij vrolijk de ochtenden van schoolkamp iedereen wekte met pannen en deksels.

Officieel ging de meester per 1 mei al met pensioen, maar hij bleef vervolgens iedere dag komen om 'zijn' kinderen nog extra bijles te geven waar dit gewenst was. Wel hebben we op De Smithoek vaker te maken met oud-leerkrachten die hun passie voor onderwijs als vrijwilligers blijven uitoefenen voor een aantal uren, maar we hebben nooit eerder iemand met pensioen zien gaan die vervolgens iedere werkdag daarna bleef komen. Maar nu is dan het moment gekomen dat hij echt stilstaat met alle kinderen en collega's bij de mijlpaal: Pensioen.

Meester Jan neemt afscheid van zijn werk als groepsleerkracht. Dat gebeurde met een prachtig feest op school. De meester kwam naar school in een ijscokarretje om alle kids te trakteren op een heerlijk ijsje. Daarna een knutseluurtje voor de kinderen van de onderbouw. Tijdens de pauze werd meester Jan verrast doordat alle meesters en juffen van nu en alle oud-collega's koffie kwamen drinken. Daarna een prachtig optreden van Matthijs Vlaardingerbroek voor de gehele school.

De middag werd samen met de bovenbouw kinderen doorgebracht in zwembad De Groene Jager, want naast het onderwijzen is zwemmen de grote passie van meester Jan. Na de zomer keert meester Jan voor een dagje per week terug als één van de vrijwilligers die binnen de school nog actief zijn bijdrage komt leveren.

Hammenaar

Meester Zomer heeft er alles aan gedaan om Hammenaar te worden. Dat was al jaren zichtbaar, door de verschillende activiteiten: 42 jaren meester op basisschool De Smithoek. Alle Koninginnedagen kwam hij naar Den Ham om met de kinderen naar de aubade te gaan. Alle jaren organiseerde hij de sportdagen aan de Rohorst. Begeleidde kinderen naar damtoernooien, voetbaltoernooien, zwemfeesten enzovoort. Maar ook op cultureel gebied droeg hij zijn steentje bij binnen het Hammer gebeuren. Al vele jaren kruipt hij in de huis van een oud-Hammenaar om zijn rol te spelen op het Hammer Schouwspel.

Ook nu hij een ander leven binnenstapt zullen we meester Jan nog vaak naar Den Ham zien komen. Hij is onlangs geslaagd als toezichthouder bij de Groene Jager en wil zich ook op dat gebied in gaan zetten als vrijwilliger binnen de grenzen van Den Ham. Het enthousiasme van meester Jan gaat vast en zeker nooit met pensioen! De mensen van de Smithoek bedanken meester Jan Zomer voor al die jaren van toewijding en onderwijzen en hopen hem nog jaren in Den Ham te mogen begroeten.