Twenterand

Jan Olthof exposeert in de bibliotheek

Door de redactie

In november exposeert Jan Olthof uit Vriezenveen in de bibliotheek. De expositie laat schilderijen zien van de cursus realistisch fijn-schilderen. Ook is de opzet en ontwikkeling te zien van een schilderij voor de wedstrijd van het Rijksmuseum in Amsterdam.

Jan is zijn hele leven bezig geweest met schilderen, voornamelijk via de boeken uit de bibliotheek en hoofdzakelijk met aquarelverf. In aanloop naar zijn pensionering volgde Jan een driejarige cursus 'realistisch fijn-schilderen' bij de schilderacademie Art Partout in Deventer. Daar heeft hij de fijne kneepjes van het authentieke schildersambacht geleerd.

De bibliotheek stelt regelmatig expositieruimte beschikbaar en wilde het proces, hoe een schilderij tot stand komt, zichtbaar maken. Het toeval wilde dat het Rijksmuseum in Amsterdam, in verband met de herdenking van Rembrandt, begin dit jaar een oproep deed om een kunstwerk te maken, geïnspireerd op de sfeer en de techniek van de grote meester. Jan Olthof vond dat een enorme uitdaging en omdat hij ook liefhebber is van maritieme schilderijen en schepen, heeft hij het in 1633 door Rembrandt geschilderde werk 'Storm op het meer van Galilea' op één derde van de ware grootte nageschilderd.

Rembrandts enige maritieme werk is in 1990 uit het Gardner museum in Amerika gestolen. Het is dus niet meer beschikbaar, maar gelukkig bestaan er nog wel goede foto's van. Omdat dit een omvangrijk project was zijn er periodiek foto's van de voortgang gemaakt en ook een aquarel bij wijze van voorstudie (op 25% van de ware grootte). Dit alles is te zien in de leeszaal van Bibliotheek Vriezenveen tijdens openingstijden. Zie ook www.bibliotheektwenterand.nl.