Hardenberg

In de sporen van de grootste hervormer in Noord Nederland

Door de redactie

Op zaterdag 8 juni zal Abt Boyng opnieuw de tocht maken die hij ooit in de Middeleeuwen zo vaak heeft gemaakt. Vroeg in de ochtend, om 8.00 uur, vertrekt hij vanaf het kloosterterrein in Sibculo via Hardenberg, Ane, Coevorden, Rolde, Assen, Kloosterveen en Vries naar Haren, waar ooit klooster Yesse stond. Daar komt hij rond 17.00 uur aan.

Abt Boyng, alias Mink de Vries, wordt als de grootste kloosterhervormer gezien van Noord Nederland. Hij verbond de Moderne Devotie met de Cisterci├źnzers in Noordoost Nederland. Op 8 juni fietst hij de tocht nog een keer. Om te laten zien waar de wapens van Drenthe en van Assen vandaan komen, op wat voor manier Drenthe was ingedeeld en in cultuur gebracht. Maria in Campis komt veel terug op deze tocht. Deze naam is verbonden met de Slag bij Ane. Een naam verbonden met de strijd om meer onafhankelijkheid van Drenthe.

Iedereen die wil kan een stuk meefietsen. Abt Boyng zal op iedere plek zelf het verhaal van die plek vertellen. Mink de Vries, een Drenth van afkomst, kent Assen, Kloosterveen en de Maria in Campislaan goed, hij is er groot geworden. Het doel van deze tocht is om een stuk identiteit van vooral Drenthe, maar ook van Noord Overijssel en Zuid Groningen, wat meer bekendheid te geven.