Hardenberg

Hoogste zonnebloem kweken als passie

Door de redactie

De hoogste zonnebloem kweken, dát is de grootste passie van Jeroen van der Velde (34) uit Enschede. Ieder jaar probeert Jeroen zijn zonnebloemen opnieuw zo hoog mogelijk de lucht in te laten groeien. En niet zónder succes. Dit jaar heeft Jeroen een zonnebloem gekweekt van maar liefst 5.20 meter hoog. En heeft daarmee het landelijk nieuws behaald. ''De zonnebloem had aanvankelijk nog hoger kunnen groeien, maar door wortelschade is de groei gestagneerd''.

Het ontstaan van zijn passie

"Het begon als jochie van 10 jaar oud in het jaar 1996," verteld Jeroen enthousiast. Hij woont dan bij zijn ouders te Sibculo. Weekblad de Toren Hardenberg vierde het 40-jarig jubileum met een zonnebloemwedstrijd. ''Ik stopte de pitjes in de grond en ik was direct gefascineerd, hoe zo'n klein pitje kan uitgroeien tot zo'n grote zonnebloem''. Tien weken lang werd de prijs per week met 100 gulden hoger, tot de hoofdprijs van 1000 gulden. "Iedere week wachtte ik vol smart op de Toren om de nieuwe winnaar te lezen. Maar zo hoog als de winnaars kon ik destijds niet aan tippen. Mijn zonnebloem reikte in mijn eerste jaar een hoogte van 3.05 meter. Dat is best groot voor als je nog een kind bent".

'Ik wil het Nederlands record verbreken'

Zijn persoonlijk record stamt uit 2018 met een lengte van zelfs 6.01 meter! Zijn eerste doel is het Nederlandse record verbreken. In 1986 stond er in Oirschot te Brabant een zonnebloem van 7.76 meter. De hoogste van de wereld stond in 2014 te Kaarst, Duitsland. Met een lengte van 9,17 meter. "We hebben dezelfde klimaat, dat is het belangrijkst!", verteld Jeroen. "Voor volgend jaar gebruik ik weer mijn eigen kweek. Daarnaast heb ik nóg betere pitten kunnen bemachtigen, dus het wordt spannend. De liefhebbers mogen me uiteraard volgen op Instagram".

Een bedankje

''Ik wil jullie na 24 jaar hartelijk bedanken,'' verteld Jeroen openhartig. Door weekblad de Toren Hardenberg heb ik mijn grootste passie ontdekt. Dank daarvoor".