Twenterand

Hoe blijft Mathilde Smeenk fit

Door de redactie

Wie ben je, wat doe je?

Ik ben Mathilde Smeenk, getrouwd met Rene en moeder van drie leuke jongens in de leeftijd van 18 tot 24 jaar.

Ik woon in Vriezenveen en werk als MTH-verpleegkundige bij ThoezTwente.

ThoezTwente is een coöperatieve vereniging van ZGT, Zorgaccent, TMZ en Carintreggeland. Wij verrichten medisch technische handelingen in de thuissituatie om een ziekenhuisopname te verkorten, uit te stellen of om de behandeling thuis te vervolgen.

Sport je veel? Welke sport?

Ik wandelde regelmatig met mijn buurvrouw totdat Rene mij enthousiast maakte voor het hardlopen. In het begin kon ik nog geen 300 meter vol houden en ik had er ook helemaal geen plezier in.

Ongeveer 1,5 jaar geleden ben ik lid geworden van 'Völle Wille' en daar krijg ik looptraining. Januari 2020 heb ik voor het eerst meegedaan met de Social Run Twenterand. Dit is een loop die georganiseerd wordt door Ronald Meupelenberg en andere boegbeelden. Zij zetten prachtige routes uit van ongeveer 10 km waar iedereen uit Twenterand aan mee kan doen. Het sociale en genieten van het lopen staat voorop. Ik had nooit eerder 10 km gelopen maar werd gestimuleerd om gewoon mee te doen. Ik was kapot toen ik overkwam maar vond het geweldig. Mijn doel werd toen om te trainen op de10 km om de volgende SRT makkelijker mee te kunnen lopen

Ben je daarin beperkt in deze coronatijd?

Nee, integendeel. Omdat er heel veel niet door mag gaan houd ik meer tijd over. Ik loop vanuit huis of met Rene een mooie route.

De gezelligheid eromheen mis ik wel. We mogen maar met twee personen lopen dus met de training ben ik maar even gestopt. Met een groepje lopen en daarna samen koffiedrinken gaat niet meer. De SRT kan voorlopig niet doorgaan. Het is zoals het is, we moeten er maar het beste van maken.

Wat doe je nu om fit te blijven?

Ik loop nu meer alleen, muziek in en lopen maar. Moet mezelf wel vaak 'dwingen' te gaan maar na het lopen voel ik me fitter en vrolijker.

Daarnaast wandel ik ook nog wel eens.

Mijn streven is toch om drie keer in de week te lopen, afhankelijk van tijd en weersomstandigheden. Als de zon schijnt is het een stuk makkelijker om mezelf te motiveren dan wanneer het koud is of regent.

Heb je tips voor mensen om fit te blijven?

Sporten is niet voor iedereen weggelegd maar bewegen is goed voor onze hersenen en we houden er ons afweersysteem mee op peil.

Juist in deze tijd is dat wel een dingetje. Mensen zijn meer thuis, werken meer thuis. Bewegen wordt dan vanzelf al minder. Even het huis uit, ook al is het maar een blokje rond.

Voor mij persoonlijk werkt het om met iemand af te spreken om te wandelen of te lopen. Het is gezelliger en ik ben dan verplicht te gaan. Op dat moment heb ik dan misschien niet zo veel zin maar achteraf voel ik me voldaan en het is goed voor mijn humeur.

Van wie zou jij graag willen weten hoe zij fit blijft?

Graag geef ik het stokje door aan Jolien Entjes.

Jolien is één van de boegbeelden van Social Run Twenterand en een enthousiaste hardloper.

Het plezier in het lopen straalt van haar af en ze weet anderen te motiveren.

Ben zeer benieuwd naar haar stukje.