Twenterand

Hoe blijft Marjon Kip fit

Door de redactie

Wie ben je, wat doe je?

Mijn naam is Marjon Kip-Peddemors en ben 38 jaar. Ik ben opgegroeid in De Pollen en woon nu samen met mijn man Jan-Jacob en onze twee kinderen Mart en Carlijn in Vriezenveen.

Ik ben werkzaam bij Philadelphia Zorg en werk sinds kort in Rijssen. Een hele mooie en ruime woonlocatie inclusief dagbesteding voor volwassen en ouderen met psychische, gedragsmatige en/ of lichamelijke zorgvragen. Ik werk met veel plezier in de zorg en ben altijd nieuwsgierig naar wat iemands leven zinvol maakt en op welke manier ik daarin kan en mag bijdragen. Echter ook andersom leer ik vaak elke dag nog bij in waar het in het leven én vooral in de basis echt om gaat.

Ik ben een buitenmens en ben graag bezig. Vroeger als kind al. Hutten bouwen, boompje klimmen of verdwalen in het maisveld. Nu ga ik graag de natuur in om te sporten of naar buiten om te tuinieren. Tijdens de eerste lockdown hebben we een moestuintje aangelegd. Gezond eten vind ik wel belangrijk.

Sport je veel? Welke sport?

Mijn hele leven heb ik al gesport. Nadat ik mijn zwemdiploma's heb gehaald kwam ik al gauw bij de Vriezenveense zwemclub VZ&PC. Daar heb ik tot ongeveer mijn 14e jaar wedstrijd gezwommen. We gingen in die tijd naast de wekelijkse wedstrijden geregeld op zwemkamp in binnen- en buitenbaden of hadden een zwemtoernooi in Duitsland of Denemarken.

Ik trainde destijds vrijwel elke dag, behalve de zondag. Maandagochtend bijvoorbeeld om 6.30 uur voor schooltijd hadden we droogtraining en sporten we in de gymzaal. Mijn vader reed dan vanuit De Pollen met me mee naar Vriezenveen. Mijn moeder kwam de wedstrijden kijken op zaterdagmiddag.

Na het wedstrijdzwemmen heb ik tot mijn eerste zwangerschap ongeveer 15 jaar lang waterpolo gespeeld. Teamsport geeft je een andere voldoening van grenzen verleggen, een winnaars mentaliteit en het samen spelen naar een doel.

Doordat ik in de zorg werk en geregeld weekenden moet werken, is het me helaas niet gelukt om dit weer op te pakken.

Ik vind wanneer je teamsport speelt dat je er ook moet zijn voor en met elkaar.

Soms mis ik het nog wel.

Ik ben vervolgens gaan hardlopen, ook heb ik een mountainbike en een racefiets.

Het is makkelijk, je kunt vanaf huis starten en gaan wanneer je tijd hebt.

Samen met Jan-Jacob hebben we heel wat tochten ondernomen. Gezellig samen fietsen een bakje koffie onderweg of lekker ergens lunchen.

Ik vind het heerlijk om bezig te zijn en buiten te genieten van de natuur.

Wat ik bijvoorbeeld prachtig vind is het Teuterburgerwald in Duitsland, klein stukje rijden en je bent in een hele andere wereld.

Ik ben in die zin wel overal voor in om eens te proberen qua sport, vaak gaat het me wel goed af. Ik hoef niet persé ergens heel goed in te worden, het gaat me meer om het uitproberen, het doorzettingsvermogen te triggeren, genieten van de nieuwe dingen en het buiten zijn. Ik kan prima tegen mijn verlies, maar als ik ergens aan begin dan ga ik er ook voor.

Zo mag ik graag skiën, heb ik een aantal keer meegedaan aan 1/8 triatlon, stap ik rustig op de fiets om mee te gaan down Hillen in Winterberg, vorige zomervakantie heb ik de de Alpe d'Huez beklommen. Hoewel yoga en mindfulrun me ook een heerlijke vorm van ontspanning geeft in beweging. Vorig jaar heb ik de Titan Swim met mijn zussen gedaan, een obstakel swim in het water. Super gaaf!

Afgelopen jaar heb ik mentaal een pittig jaar gehad en ben ik een tijdje uit de running geweest. Ik heb in die tijd onwijs veel gewandeld. Dat heeft me geholpen om

lichaam en geest weer op één lijn met elkaar te krijgen. Samen met lieve vrienden en familie om me heen die er voor me waren. Vallen en weer opstaan. Mijn oma zei ook altijd: "Geen geteut, maar doorgaan, op tijd naar bed en dan is er morgen weer een nieuwe dag".

Ben je daarin beperkt in deze coronatijd?

In deze coronatijd heb ik eigenlijk weinig momenten gehad dat ik me beperkt voelde.

Nu de kinderen thuis zijn tijdens de lockdown gaan we vaker samen naar buiten om te sporten en te bewegen. De ene hardlopen, de andere op de step of op de skeelers.

Dat is toch genieten!

Het enige wat ik echt mis in deze tijd van corona is om naar de trainingen en de sportwedstijden van de kinderen te komen kijken.

Coronatijd heeft mij wel een verrijking van rust en tijd voor reflectie gegeven, nadenken over daar waar het werkelijk om gaat. Leven in eenvoud en je verbeeldingskracht activeren, dankbaar voor wat er nu is en op zoek naar eventueel nieuwe passende mogelijkheden.

Wat doe je nu om fit te blijven?

Ik heb een nieuwe baan en heb hiervoor een E-bike aangeschaft.

Weer of geen weer, ik fiets graag naar mijn werk. Het gaat me dan vooral om de terugweg, heerlijk het hoofd leegfietsen.

Verder wandel ik nog steeds veel en wil ik het hardlopen graag weer oppakken.

Ik zou wel eens een halve marathon willen lopen.

Voor het nieuwe jaar heb ik de wens om samen met Jan-Jacob naar Luxemburg te fietsen op de mountainbike. We hebben daar vrienden wonen. Gewoon lekker een paar dagen van huis, het gevoel van vrijheid.

Bovendien lijkt het me leuk om het Pieterpad eens te wandelen.

Heb je tips voor mensen om fit te blijven?

Fit zijn is voor mij bewegen en bezig zijn, maar ook voldoende slapen, gezond eten en sociaal actief zijn.

Nieuwe dingen ontdekken, grenzen verleggen, de natuur in, samen of alleen. Dat is voor mij het ultieme gevoel van vrijheid, het geeft me rust en als het zonnetje schijnt is dat helemaal een geluksmoment!

Mijn tip voor anderen is om vooral te doen wat je leuk vindt en waar je blij en gelukkig van wordt!

Afzien is niet erg, als je maar plezier hebt in wat je doet dat is het belangrijkste!

Van wie zou jij graag willen weten hoe hij fit blijft?

Jacco Eshuis hoe blijf jij fit?