Twenterand

Hoe blijft Judith Scherphof fit?

Door de redactie

Wie ben je wat doe je?

Mijn naam is Judith Scherphof, getrouwd en moeder van 3 unieke kinderen. Vanaf mijn 18e was ik werkzaam als Register makelaar/taxateur in Wierden en Tubbergen en omgeving. Ik heb met heel veel plezier en passie deze droombaan 15 jaar vervult. Maar toen onze derde geboren werd, was mijn drukke baan niet meer te combineren met ons gezin. Ik heb in 2003 een rigoureuze beslissing genomen om deze commerciële baan te verruilen voor een baan met een beginpunt en een eindtijd. Dat gaf mij heel veel rust in mijn hoofd en in ons gezin.

Ik ben in 2003 toegetreden als mede-eigenaar van het assurantiekantoor van mijn man, en ben daar dagelijks op kantoor werkzaam. Dit geeft enorm veel stabiliteit. Maar door het corona virus ging ik de aanloop van klanten en accountmanagers op kantoor enorm missen. Ik miste de echte gesprekken met mensen. Ik raakte in de corona tijd mijn positieve energy kwijt en besloot op zoek te gaan naar wat mij weer gelukkig zou kunnen maken. De keuze viel op studeren in combinatie met bewegen.

 

Sport je veel? Welke sport?

Als kind ben ik opgegroeid op de boerderij van mijn ouders en was mijn hobby/sport ponyrijden. Ik heb tot mijn 18e paard gereden. Daarna eigenlijk jaren niets meer aan sport ondernomen. Omdat we buitenaf woonde had ik wel voldoende beweging of ging ik wandelen in het naastgelegen bos de Engbertsdijksvenen.

Pas 5 jaar geleden ben ik gestart met hardlopen. Ik kreeg de behoefte om iets aan sport te gaan doen omdat ik last kreeg van pijntjes in m'n rug, dan weer een stijve nek.... oftewel tijd om actief in beweging te komen!!! Het grootste voordeel van hardlopen voor mij is dat je het elke dag kan doen en overal waar je bent. Ik neem zelfs elke vakantie en elk weekendje weg mijn hardloopschoenen mee en ik vind het heerlijk om te voet de omgeving te verkennen. Het geeft mij heel veel energie en voldoening. Ik word er ontzettend enthousiast en blij van.

 

Ben je daarin beperkt in deze coronatijd?

De coronatijd heeft ons juist veel gebracht qua bewegen. We zijn met 4 voetbal moeders een hardloop clubje gestart. We mochten niet meer bij de trainingen en wedstrijden kijken en gingen onze wachttijd goed besteden. Uiteindelijk kwam de lock-down en hadden we het hardlopen met elkaar echt nodig om ons weer op te laden om thuis moeder en juf te kunnen zijn.

We hebben met elkaar al op prachtige locaties gelopen en hilarische hardloop momenten beleefd. Zo werden wij in december 'winnaar' van de fitte kerstfoto van Twenterand en hebben we op nieuwjaarsdag een nieuwe traditie gelanceerd door een run-dip-run te houden bij de Spartelvijver in Sibculo wat ons de titel: Ice Lady's opleverde. Ik hou wel van die uitdagingen en grensverleggende avonturen. Waarom zou je binnen je comfort zone blijven als daarbuiten veel meer te beleven valt?

 

Hoe vaak sport je in de week?

De corona tijd heeft ons veel nieuwe inzichten gegeven over de vitaliteit, veerkracht en het geluk van mensen om ons heen. Gelukkige mensen beschouwen niets als vanzelfsprekend en zijn dankbaar voor wat ze hebben. Gelukkige mensen halen plezier en voldoening uit delen, geven en verbinding maken met anderen. En dat is nu net wat ik onderneem met anderen. Samen 'lopen' naar een vitalere wereld waarin je je gelukkig mag voelen met alle bagage die je met je mee zeult.

Daarom sport (actief bewegen) ik momenteel vijf dagen in de week. Ik loop met kleine groepjes of 1-op-1 door Vriezenveen of ik ben te vinden in de mooie bossen die Twente rijk is. Met starters merk je dat het heel stimulerend werkt om samen te bewegen. Het motiveert als je geen zin hebt, dat we op je wachten en na afloop verschijnt er meestal een glimlach op hun gezicht. Een voldaan gevoel dat ze het weer volbracht hebben. Samen sporten of sporten in teamverband staat op nr. 1 als meest effectieve manier van mentaal welbevinden.

 

Wat doe je nu om fit te blijven?

Om mezelf uit te blijven dagen loop ik langere afstanden (duurloop/ trial run) met gevorderde lopers. Ik heb in januari mijn eerste halve marathon gelopen. Ik wist niet of ik het kon, maar met de juiste mindset en met een hele goede reden is het me gelukt. Dat was een geweldige ervaring en het voelde dat er nog veel meer in zit. Dus we blijven in training voor een hele marathon dit jaar. Hopelijk kunnen we dat tijdens een evenement afleggen, maar anders doen we het virtueel. Uiteindelijk doe ik het voor mezelf en geniet ik ervan als ik onderweg ben en de omgeving langzaamaan me zie voltrekken.

 

Heb je tips voor mensen om fit te blijven?

Dit voorjaar hoop ik de studie Vitaliteits Coach af te ronden. Een vitaliteits coach zorgt voor structurele veranderingen in het gedrag van mensen. Het doel is dat je je vitaler voelt en meer in balans bent met jezelf en met het leven. Vitaliteit zorgt voor stralende ogen en de motivatie om je bed uit te komen om met volle energie de dag te beginnen. Je hebt niet alles in de hand in het leven. Niet alles wat je overkomt is een keuze. Dat weet ik uit eigen ervaring. Maar het is wel een keuze hoe je ermee omgaat. De positieve denker, ziet het onzichtbare, voelt het ongrijpbare en bereikt het (on)mogelijke!

Het is in deze tijd ontzettend belangrijk om gezond te eten, te bewegen en een goede balans te vinden tussen spanning en ontspanning. Laten we blijven omzien naar elkaar en geef een ander inspiratie om na te denken over zichzelf, zijn werk en de toekomst die voor hem ligt. Alles draait om keuzes.

Maak die reis, koop die (hardloop)schoenen, eet dat stuk chocoladetaart. Het leven is KORT!!!

 

Van wie zou jij graag weten hoe hij of zij fit blijft?

Karin Reimert-Wermink