Twenterand

Hoe blijft Jolien fit?

Door de redactie

Wie ben je, wat doe je?

Mijn naam is Jolien Entjes-Neurink en ik ben 38 jaar, getrouwd met Mathieu en moeder van 3 kinderen, Stan, Lise en Nils. Ik ben werkzaam als verpleegkundige voor het IHT (Intensive Home Treatment) team van Dimence Almelo. Dit is een team speciaal voor psychiatrische spoed beoordelingen en starten van eerste behandelingen in crisissituaties. Binnen mijn werk kan ik ook mijn passie voor het hardlopen delen door runningtherapie te geven en dit is echt super!

In m'n vrije tijd loop ik graag met anderen, ik geef Mindfulruncurus, deze cursus is gericht op het verkrijgen van meer energie en uithoudingsvermogen en leren hardlopen op een manier zoals dat bij jou past. Daarnaast mag ik participeren in de organisatie van Social Run Twenterand, van hardlopers voor hardlopers, elkaar ontmoeten en samen bewegen is het motto. We maken mooie routes en de sfeer is echt elke loop weer super, je krijgt er energie van!

Sport je veel? Welke sport?

Jaren geleden ben ik begonnen met mijn buurvrouw met hardlopen, dit was praktisch en makkelijk te combineren met een jong gezin, deze hobby is in de loop van de jaren steeds wat meer geworden. Ik beweeg elke dag en hardlopen is wat ik heel graag doe. Ik train bij Atletics in Nijverdal met een leuke groep en een enthousiaste trainer. Naast het hardlopen vind ik wandelen leuk en ik heb een racefiets gekocht, waarmee ik in het voorjaar met mijn man en vriendinnen ook op uit kan, hopelijk dan ook weer met een terrasje als tussenstop. Yoga vind ik ook heel erg fijn om te doen en is een goede tegenhanger van het hardlopen, je rekt de spieren weer fijn op daar waar ze met hardlopen verkorten. De ademhalingsoefeningen werken heel ontspannend.

Ben je daarin beperkt in deze coronatijd?

Eigenlijk niet heel erg, want hardlopen en wandelen kon gelukkig altijd nog. Ik mis wel de loopevenementen en het hardlopen met meer mensen, maar daar kon ik altijd wel een oplossing voor vinden in wat wel mocht en kon. Omdat er minder evenementen waren en minder afspraken in de weekenden heb ik weer kunnen trainen voor een hele lange loop van 45 km en dit was super. Een trailmaatje was jarig en vierde dit door zijn leeftijd te lopen, hoe leuk! Het trainen, hiervoor is al superleuk, verschillende loopmaatjes appte ik om met me mee te trainen, dan wel een lange duurloop dan wel een intervaltraining waar ik wel wat motivatie voor moest zoeken. Doordat ik het schema goed heb weten te volgen ging het lopen heel goed en kan ik er nog van nagenieten!

De coronatijd heeft wel gemaakt dat ik dit jaar maar een keer cursus heb kunnen geven. En de SocialRunTwenterand is aantal keren afgezegd, hopelijk kan dat volgend jaar weer! Tijdens de eerste lockdown en nu weer ga ik ook met de kinderen bewegen, samen de trimbaan van "Tot de nek in de drek" lopen, fietsen en skeeleren. Dat is voor de kinderen en voor mezelf erg leuk en gezellig! Als moederjuf is de gymles bij mij toch wel favoriet om te doen.

Wat doe je om fit te blijven?

Gezond eten, letten op balans in het leven, ontspannen, goed slapen en bewegen. Juist nu is fit blijven belangrijk, ook nu de dagen korter zijn en corona heerst. Belangrijk voor je lichaam en je geest. Ik merk dat hardlopen mij heel veel brengt naast conditie ook heel veel leuke contacten, gesprekken, meer oog voor de natuur en de mooie omgeving waar we wonen, een opgeruimd hoofd en het heeft me geleerd dat tijd maken voor jezelf je veel meer ruimte geeft om daarnaast je andere rollen te vervullen met plezier en liefde. Vooral de bosloopjes met m'n loopmaatjes geven me energie, trailrunnen met een rugzak op, proviand mee en dan crossen door de bossen!

Hoe vaak in de week?

Bijna dagelijks, op dagen dat ik niet hardloop ga ik wandelen. Een keer in de week train ik bij Atletics in Nijverdal. Ik wissel snelheid en afstand af, wat maakt dat je vooruitgang boekt en merkt dat je jezelf kan verbeteren. Tegelijkertijd kan ik ook heel erg genieten van het lopen, de prestatie loslaten en de natuur zien, of lekker bijkletsen met m'n loopmaatjes.

Heb je tips voor andere mensen om fit te blijven?

Hier raak ik vaak niet over uitgepraat, vitaliteit en gezonde leefstijl is waar ik veel interesse voor heb. Dit raakt ook mijn werk in de psychiatrie. Ik ben ervan overtuigd dat bewegen en gezond eten en een goede ademhaling je heel veel kan brengen, meer dan alleen fit blijven. Buiten bewegen brengt je in contact met andere mensen, zelfvertrouwen, weerstand, betere nachtrust en eetlust, goed voor je lichaam en je geest, oog voor de natuur en meer terug naar de basis van ons vaak drukke leven. Maar ook als je leven inactief is kan het je dus veel brengen. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Dus tips, blijf bewegen en kijk hoe je kan bewegen op een manier zoals dat bij jou past, laat prestatie en negatieve gedachten thuis en ga naar buiten! En als het je leuk lijkt ga keer mee met de Social Run Twenterand! Zelf ben ik fan van o.a. Erik Scherder, hij kan goed uitleggen waarom bewegen belangrijk is voor je lijf en je brein, misschien leuk om een keer iets van hem te luisteren of op te zoeken op internet.

Van wie zou jij graag weten hoe hij of zij fit blijft?

Marjon Kip