Twenterand

Hoe blijft Gerrald Eshuis fit?

Door de redactie

Wie ben je, wat doe je?

Gerrald Eshuis, vader van Daan, Sanne en Sepp. Ik mijn dagelijks leven ben ik werkzaam bij het Waterschap Vechtstromen als specialist Proces Automatisering. Hier houd ik me bezig met de procesbesturing van onder andere de rioolwaterzuiveringen en gemalen in het gebied van Emmen tot Haaksbergen.

In mijn vrije tijd ben ik actief als jeugdtrainer van de JO10 en JO11 selectie bij de mooiste voetbalvereniging van Vriezenveen, V.V. DETO.

Sport je veel? Welke sport?

Van jongs af aan was sport al een belangrijk onderdeel in mijn leven. Voetbal was voor mij de belangrijkste sport. Bij Deto heb ik de hele jeugd doorlopen en heb ik jaren in de hoofdmacht mogen spelen. Toen ik op een iets lager niveau ben ga spelen, kreeg ik ook meer tijd voor andere sporten. Ik heb me toen op de triathlonsport gericht en ben tevens gaan tennissen. Hoe ouder je wordt, hoe kleiner de bal wordt zeggen ze wel eens...het zal wel met bingo eindigen.

Om een triathlon in mijn ogen goed te kunnen uitvoeren, vond ik dat er elke dag een onderdeel getraind moest worden. Om elk onderdeel te kunnen blijven trainen, probeerde ik het te combineren met het normale leven. Op racefiets naar het werk, in de middagpauze rondje hardlopen en een middagpauze snel naar het zwembad, half uurtje zwemmen en weer aan het werk...een dag niet getraind...soms werd ik gek van mezelf.

De laatste tijd ben ik met name aan het tennissen, hardlopen en sinds een half jaar crossfit. Op die manier probeer ik wel 4 keer in de week te sporten.

Ben je daarin beperkt in deze coronatijd?

Op het gebied van crossfit ben ik zeker beperkt. Het mooie van het crossfit gebeuren vond ik de krachttraining in groepsverband waarbij je toch iets verder gaat dan wanneer je individueel aan het sporten bent. Dus daarin zeker beperkt op het moment.

Ook had ik net voor de coronatijd het voetballen weer opgepakt. Wat toch echt wel de leukste sport van allemaal blijft. Helaas gaat dat nu ook even niet meer.

Wat doe je nu om fit te blijven?

Nu is het vooral hardlopen wat me fit houdt. Voordeel van hardlopen is dat je relatief weinig tijd kwijt bent aan een goede training of een lekker loopje. Kleding en schoenen aan en je kan vanuit huis starten.

Verder probeer ik fit te blijven door gezond te eten. In de zomer, heb ik twee keer de beste verliezer van Henk Jan Koershuis gelezen. Overtuigd van zijn verhaal, probeer ik dat nu zo goed mogelijk te volgen, niet om af te vallen maar om gezond te leven.

Mentaal en geestelijk houden de jongens van DETO JO10-1 en JO11-1 me fit! Een mooie talentvolle groep jongens, welke vier keer in de week met veel plezier op het veld staan. Het trainen van deze jeugd geeft me een hoop energie en voldoening.

Heb je tips voor mensen om fit te blijven?

Zeker! Maak voor jezelf tijd vrij wanneer je wilt gaan sporten. Welke sport je doet, maakt niet uit als je maar iets doet wat je leuk vindt. Vind je hardlopen niks, ga wandelen... Begin je met hardlopen, begin dat zeker niet te hard en niet te vaak, het wordt pas leuk, als je het makkelijk vol kan houden. Dan krijg je er energie van in plaats dat het je energie kost. Is elk rondje een worsteling om rond te komen, dan is de lol er zo af.

Eet en leef gezond, een fit lichaam kan het zoveel langer volhouden!

Van wie zou jij graag willen weten hoe zij fit blijft?

Ik ben benieuwd naar hoe Judith Scherphof zichzelf en ook anderen fit houdt!