Twenterand

Hoe blijf Wim Runhart fit?

Door de redactie

Wie ben je wat doe je?

Ik ben Wim Runhart, 56 jaar, getrouwd, twee dochters en heb twee kleinkinderen en ben ZZP'er in de schilderbranche. Ik ben geboren in Den Ham en woon nu in Westerhaar.

 

Sport je veel? Welke sport?

Ik sport al vanaf mijn jeugd. Ik voetbalde tot de leeftijd van 12 jaar en daarna heb ik vier jaar paard gereden. Ben toen overgestapt naar de motorcross voor één jaar. Nadat ik verschrikkelijk over de kop ben gegaan en er helemaal klaar mee was. Toen heb ik survival opgepakt. Na één jaar training heb ik gelijk meegedaan aan de zwaarste survival van Nederland. Ook daarmee gestopt, want dit kostte mij te veel tijd en ik begon werk belangrijk te vinden. Na een korte periode met plezier te hebben gevolleybald ben ik met een groepje kameraden gaan touwtrekken. Het touwtrekken duurde 12 jaar en was op hoog niveau. Tijdens de Nederlandse kampioenschappen zijn wij twee keer tweede geworden en één keer hebben wij meegedaan aan een Europeeskampioenschap in Slagharen, maar na de voorrondes lagen wij eruit. Vanaf mijn 27e levensjaar tot mijn 53e levensjaar heb ik bij de Natres gezeten. Ik heb veel aan schietwedstrijden meegedaan, hindernisbanen, patrouille met volle bepakking. Hoe zwaarder hoe mooier ik het vond. In mijn vakanties doe ik graag aan bergwandelingen. Sinds ongeveer 15 jaar ben ik zeer fanatiek met mountainbiken. De eerste fiets heb ik gekregen van mijn vrouw en ik denk dat ze er nu nog spijt van heeft. Ik heb veel toertochten gereden en marathons. De Drenthe 200 in 2017; Bartje 200 in 2018 en de Dutch Masters Haarle 200 in 2019. Deze laatste zou ik ook weer in 2020 rijden. Maar door de coronamaatregelen is dit afgelast.

 

Ben je daarin beperkt in deze coronatijd?

Het voordeel van mountainbiken is dat je het individueel kunt beoefenen en in groepsverband. Ondanks dat het in groepsverband gezelliger is, moet je zelf even de discipline hebben om alleen of met zijn tweeën te gaan tijdens deze corona periode. Uit veiligheidsoverweging is het verstandig om met zijn tweeën te gaan. De beperking is dus eigenlijk alleen dat er geen mooie toertochten meer worden georganiseerd, en je een doel mist om naartoe te werken.

 

Wat doe je nu om fit te blijven?

Zo gezond mogelijk leven, maar hier zorgt mijn fantastische vrouw voor, door op de sportavonden rekenschap te houden met koken, zoals pasta en alle voedingen waar je lichaam naar vraagt als je over je grens gaat. Zelfs zondagsmorgens als ik beneden kom om te gaan fietsen staat er een goede maaltijd voor mij klaar, let op dat is 6.45 uur, want we vertrekken doorgaans om 7.30 uur (dankbaar voor mijn zeer zorgzame vrouw). De keren dat ik de 200 km heb gefietst heeft zij een totaal voedingsschema voor me gemaakt, waar ik minimaal zes weken van tevoren mee begin. Hierdoor kan ik nog steeds met gewoon eten, en een kleine extra toevoeging van sportvoeding, uren fietsen volhouden.

 

Hoe vaak sport je in de week?

Ik probeer toch wel 2 á 3 keer per week te sporten. In de wintermaanden één keer per week spinning bij Berkhof sport en beweging. (Nu in verband lockdown even niet) en twee keer per week mountainbiken. Op de donderdagavond, zomers bij de club van Vriezenveen. We krijgen daar MTB-trainingen. Als ik niet op de donderdagavond ga/kan, dan dinsdagavond bij de club van Vroomshoop. Ik ben lid van beide verenigingen.

In de wintermaanden op dezelfde avonden als zomers, zo houden we de avonden aan en fietsen we met goede verlichting over autoluwe wegen, fietspaden en enkele zandwegen. Dit puur om de basisconditie op peil te houden, en een vaste avond voor de sport te behouden. En in de weekenden, meestal zondagmorgen lange tochten, we vertrekken dan om 7.30 uur en koppelen dan meerder MTB-routes aan elkaar. Zoals Wierden, Rijssen, Markelo, Holten, Hellendoorn, Lemelerberg, Ommen, Hardenberg, Stegeren, Vasse en natuurlijk niet te vergeten onze eigen route Sibculo. Ook gaan we vaak de grens over, Duitsland in, meer hoogte meters en je fietst eens weer ergens anders dan op speciaal aangelegde MTB-paden. Hierdoor zitten we gemiddeld rond de 100 km in een weekend, de ene keer gaat dat lekker rustig, en de andere keer komt het HAANTJES gedrag naar boven, en fietsen we elkaar het snot voor de ogen.

 

Heb je tips voor mensen om fit te blijven?

In ieder geval niet thuis voor de buis blijven zitten, overleg thuis op welke avond je je sport mag uitoefenen. Probeer toch één keer per week te bewegen, hetzij sporten, wandelen of gewoon een blokje om fietsen. En laat je niet verleiden door je werk, door een avond over te slaan, voor je het weet hangt de schoenen, fiets weer te lang aan de haak. En ben je teveel met je werk bezig. En voordat je het weet beweeg je minder, hang je op de bank voor de buis, of wat tegenwoordig nog meer wordt gedaan surfen op het net. En ja, ik stap ook wel eens met tegenzin op de fiets, maar als je weer bent geweest, voel je je weer sterker want je hebt je verzet tegen je geest en lichaam. Zelf fietsen we met onze vaste groep onder alle weersomstandigheden, en daar hebben we van geleerd, welke kleding met welk weer we aan moeten. Wanneer krijg je het koud of warm, allemaal ervaring door te doen zodat jij je lichaam onder controle hebt. Hierdoor leer je om door te zetten dit werkt door in je verdere leven. Een goed en gezond lichaam, daar mag je elke dag dankbaar voor zijn.

Ik ben al ruim 10 jaar bezig met een groep vrijwilligers met het aanleggen van een mountainbike route, MTB-route Sibculo (Zand en Veen), die ook voor een groot deel door Twenterand gaat. Door deze route hebben veel mensen kennis mogen maken met het mountainbiken. En ja, ik ben super trots dat ik hierdoor samen met alle vrijwilligers, tientallen, misschien wel honderdtallen, Twenteranders in beweging heb gekregen. Ook zijn we nu bezig met de beide clubs uit Twenterand om een eigen MTB-trainingsveld te krijgen. Zodat er nog betere trainingen kunnen worden gegeven, waardoor de kans op ongelukken en letsel kunnen worden voorkomen, en het plezier in het mountainbiken kan wordt verhoogd. En als we zo Twenterand als fietssport gemeente op de kaart kunnen zetten, dan is de missie geslaagd.

 

Van wie zou jij graag weten hoe hij of zij fit blijft?

Bert Luchies, Fysiotherapeut bij de Haere te Vroomshoop