Twenterand

Het 4 mei comité Vroomshoop heeft het bevrijdingsprogramma 'Jess' rond

Door de redactie

Het 4 mei comité Vroomshoop heeft het bevrijdingsprogramma 'Jess' rond. In 2020 wordt alom in den lande 75 jaar vrijheid herdacht en gevierd. Zo ook in Vroomshoop, waar het lokale 4 mei comité een uitgebreid en afwisselend programma voor jong en oud heeft samengesteld. Dit activiteitenprogramma heeft de naam van 'Jess' meegekregen. Dat was de codenaam van de Canadese Manitoba Dragoons, die op 5 april 1945 gold voor de bevrijding van Vroomshoop. IJs en weder en ook het coronavirus dienende, wordt het programma 'Jess' tussen 2 april tot en met 5 mei 2020 uitgevoerd. Als er vanaf april aanstaande opnieuw overheidsmaatregelen komen in relatie tot het coronavirus zal het 4 mei comité Vroomshoop zich uiteraard daaraan conformeren. Komen er als gevolg daarvan wijzigingen in het programma 'Jess', dan worden die tijdig bekend gemaakt door het 4 mei comité Vroomshoop.

Lezing en expositie van fotograaf Marijke Talen

De Vroomshoopse fotograaf Marijke Talen, die ook een educatieproject aan de scholen aanbiedt, houdt op donderdagavond 2 april 2020 een lezing in Het Punt over haar indrukwekkende fotoboek ‘OverLevem. Daarin portretteert ze Joodse overlevenden van de Tweede Wereldoorlog en daarbij worden de individuele levensverhalen verteld. Marijke Talen houdt op 2 april vanaf 20.00 uur in de theaterzaal van Het Punt een gratis te bezoeken lezing over fragmenten en beelden uit ‘OverLeven. Tot en met 16 april is er een expositie van de bijzondere portretfoto’s van de in het fotoboek opgenomen Joodse overlevenden te zien in Het Punt.

Adoptieoverdracht V-monument en films over de bevrijding

Op vrijdag 3 april is er de adoptieoverdracht van het V-monument van de leerlingen van ‘t Groeipunt en de leerlingen van Het Noordik. In de theaterzaal van Het Punt worden op die dag gratis enkele bijzondere films vertoond, die om 14.00 uur ’s middags en om 19.00 uur ’s avonds gratis toegankelijk zijn. De indrukwekkende theatervoorstelling uit 2015 “Een ware bevrijding” over de bevrijding van Vroomshoop op 5 april komt in beeld. De documentaire over de gijzeling op de Bevrijdingsdag van Vroomshoop met daarbij indringende interviews met oud-gegijzelden wordt getoond, evenals een rapportage over 60 jaar bevrijding van Vroomshoop van RTV Oost, waarbij Fennegien Dam-Kolkman aan het woord komt.

Creatieve en poëtische uitingen van leerlingen van de basisscholen zijn vanaf 5 april tot en met 5 mei te zien in de etalages van een aantal Vroomshoopse ondernemers.

Memory Route Vroomshoop 1940-1945

Op zaterdagavond 4 april wordt direct voor het Triple-concert op het plein voor het activiteitencentrum Het Punt de vlag met het bevrijdingslogo 'Jess' gehesen. Die vlaggen zijn vanaf dat moment overal terug te vinden langs de Memory Route 1940-1945 door Vroomshoop en directe omgeving met 30 markante locaties uit de Tweede Wereldoorlog. De rijk geïllustreerde Memory Routes zijn inclusief een routebeschrijving vanaf 2 april gratis af te halen bij Het Punt en bij cafe-cafetaria Nieuwoord aan de Nieuwstraat in Vroomshoop. Op het Vredesplein is het startpunt en de finish van de route is in Het Punt, waar een expositie van het 4 mei comité Vroomshoop is te bekijken. Bij de 30 memorabele locaties staan vanaf 5 april informatieborden en met een QR-code kan op de mobiele telefoons nadere achtergrondinformatie worden binnengehaald. Voor verdere informatie: www.4meicomite-vroomshoop.nl

Bevrijdingsdienst op 5 april

Op zondagavond 5 april begint om 19.00 uur in het kerkelijk centrum Het Anker een speciale Bevrijdingsdienst onder leiding van ds. Jan Droogendijk. Dat is exact na 75 jaar een interkerkelijke Bevrijdingsdienst in hetzelfde kerkgebouw aan de Hoofdstraat, dat toen de Nederlands Hervormde kerk heette. Het christelijk mannenkoor Vroomshoop onder leiding van Gezinus Veldman verleent zijn medewerking. Gezinus Veldman bespeelt de piano en verdere muzikale medewerkenden zijn de kopergroep van De Harmonie Vroomshoop, trompettist Johan Vos, slagwerker Joost Visser, bariton Albert Wessels en organist Jan Labrijn. De gehele week voor de Bevrijdingsdienst worden ’s avonds speciale vrijheidsbeelden via een beamer op het Kerkelijk Centrum Het Anker geprojecteerd door de oud-Vroomshoper Dennie van Dijk.

Het Jess-pad en herinneringssteentjes

Op maandagmiddag 6 april wordt ‘s middags het naambordje het Jess-pad bij het Bevrijdingsmonument langs het Zwolsekanaal onthuld, dat herinnert aan de zo bewogen Bevrijdingsdag van Vroomshoop op 5 april 1945. Dezelfde middag worden de herinneringssteentjes ter nagedachtenis aan Mans Fokkert en Geert Mulder bij hun voormalige thuisadressen geplaatst. Beide Vroomshopers werden tijdens de oorlog als dwangarbeiders afgevoerd naar Magdenburg en Neuengamme in Duitsland en keerden nooit levendig terug in Vroomshoop. In Den Ham worden op 6 april gelijkrijden vijf van dergelijke herinneringssteentjes geplaatst ter nagedachtenis aan weggevoerde slachtoffers van verraad, oorlog en geweld.

Op 7 april wordt er een speciale Vroomshoopse Bevrijdingskrant uitgegeven, die als katern van de Week van Twenterand huis aan huis wordt bezorgd.

Theatervoorstelling De Oorlogswinter

Op zaterdagavond 25 april komt de theatervoorstelling “De Oorlogswinter” naar het gelijknamige boek van Jan Terlouw in Het Punt in Vroomshoop. Slechts een beperkt aantal theaters zijn geselecteerd voor de uitvoering van dit bijzondere uitvoering, die op de planken wordt gebracht door het gezelschap De Jonge Honden. De kaartverkoop verloopt via Het Punt.

Creatieve uitingen kunstenaars van d’Oale Skoele

Lokale en regionale kunstenaars van d´Oale Skoele beelden het thema “Vrede en vrijheid” uit met een speciale expositie. De Kunstgalerie aan de Julianastraat kan daartoe op de volgende tijdstippen worden bezocht: op 1 mei van 18.00 uur tot 21.00 uur en van 2 tot en met 5 mei van 12.00 uur tot 16.00 uur. De toegang is gratis.

Bijzondere thema-avond op 1 mei over vrede en vrijheid, vroeger en nu in Het Punt

Op zaterdagavond 1 mei is er in het theater van Het Punt een gratis te bezoeken thema-avond waar “Vrede en vrijheid toen en nu” centraal staat. Marga Kool, oud-inwoonster van Vroomshoop leidt deze bijeenkomst, waarbij pianist Gezinus Veldman voor de bijzondere muzikale invulling zorgt. De bekende Vroomshoopse musicus wordt terzijde gestaan door Albert Wessels en Heleen Berkhof (zang), de kopergroep van de Harmonie Vroomshoop en de trompettist Johan Vos. Er zijn meerdere declamaties, onder meer van Jan D. Lindenhovius uit Den Ham en er worden een aantal korte

Herdenking van de gevallenen op 4 mei

Op maandagavond 4 mei vindt voor de 30ste achtereenvolgende keer de jaarlijkse herdenking van de gevallenen plaats op het Vredesplein in Vroomshoop, waaraan ook weer de Harmonie Vroomshoop meewerkt.

Bevrijdingsdag op 5 mei met een Bevrijdingsontbijt, vele activiteiten en het Bevrijdingsvuur

Dinsdag 5 mei 2020 staat in het teken van het vieren van de bevrijding van ons land en in Vroomshoop. Om 8.00 uur beieren de klokken van alle kerken. Vanaf 8.30 uur is er bij Het Punt voor de gehele bevolking, jong en oud, een heerlijk Bevrijdingsontbijt gepland, die dankzij enkele sponsoren gratis is. Vanaf 9.30 uur barst in en voor Het Punt het bevrijdingsfestival los met onder meer Music for Freedom (met een DJ en zestiger jaren muziek van de band Sound Set) met Dance for Freedom met een dansgroep van Helen Wijnveen en met en demonstraties van de bekende springgroep van LOVA Vroomshoop en van Nederlands kampioen Twirl Maud Jansen uit Vroomshoop.

Om 12.00 uur ’s middags is de binnenkomst van de loopgroep van De Zandstuve gepland, die in estafettevorm 105 kilometer op 4 en 5 mei vanaf Wageningen heeft afgelegd. Dat gebeurt vanaf het Vredesplein tot het plein voor Het Punt onder muzikale begeleiding van De Harmonie Vroomshoop. Het bevrijdingsvuur wordt ontstoken door enkele oud-gegijzelden van 5 april 1945, samen met enkele kinderen. Voor het ontsteken van het bevrijdingsvuur wordt een speciale schaal gemaakt door een jonge werknemer van Hofman Staalbouw te Vroomshoop onder begeleiding van de Vroomshoper Jan Tijhuis. Dit geldt als een examenopdracht voor het ROC van Twente.

Op Bevrijdingsdag zijn de activiteiten in en rondom Het Punt om 12.30 afgelopen. Zo heeft iedereen dan de gelegenheid om ´s middags desgewenst naar de bevrijdingsoptocht in Vriezenveen, het Bevrijdingsfestival in Zwolle of naar een andere bevrijdingsactiviteit te gaan.

Tot slot

Het 4 mei comite is de gemeente Twenterand, sponsoren en inwoners bijzondere erkentelijk voor de financiële steun, waardoor het bijzondere bevrijdingsprogramma ‘Jess’ mogelijk is gemaakt.

Erwin Heuver