Hardenberg

GroenLinks wil samenleving betrekken bij coalitieakkoord

Door de redactie

GroenLinks Overijssel stelt voor inwoners, maatschappelijke partners, bedrijfsleven, onderwijs, waterschappen, gemeenten en alle Statenfracties mee te laten denken met het coalitieakkoord van de provincie Overijssel. GroenLinks fractievoorzitter Manouska Molema dient daarvoor woensdag 15 mei een voorstel in tijdens de Statenvergadering.

Wat GroenLinks betreft is het tijd dat de Overijssel het formatieproces moderniseert en vernieuwt. Meer invloed voor inwoners, maatschappelijke organisaties, het bedrijfsleven, onderwijs, gemeenten en de waterschappen. Daarnaast vindt GroenLinks dat alle politieke partijen in Provinciale Staten de mogelijkheid moeten krijgen om hun inbreng mee te geven. Helemaal nu in deze coalitie een fors deel van de standpunten van inwoners niet vertegenwoordigd is.

Molema: 'Inwoners en partners van de provincie mee laten denken over besluiten heeft enorm veel meerwaarde. Zij weten wat de grootste opgaven zijn, en wat mogelijke oplossingen zijn.'

Diverse gemeenten hebben al laten zien dat dit ook mogelijk is voor een coalitieakkoord, door te werken met raadsakkoorden of maatschappelijke akkoorden. Ook de provincie Utrecht werkt op dit moment aan een interactief formatieproces waarbij de samenleving wordt uitgenodigd om hun inbreng vooraf te leveren. Belangrijk daarbij is dat de effecten van deze inbreng transparant worden teruggekoppeld aan alle mensen die inbreng hebben geleverd in dat proces.

Het is steeds gangbaarder dat betrokken partijen vooraf kunnen meedenken over besluiten van de overheid. Het coalitieakkoord is een belangrijk richtinggevend document voor Overijssel. Essentieel dus om het coalitieakkoord zo goed mogelijk aan te laten sluiten bij de wensen van de samenleving. GroenLinks stelt voor de formateur de opdracht te geven het formatieproces interactief in te richten zodat inwoners, maatschappelijke partners, waterschappen, gemeenten en alle Statenfracties hun inbreng, suggesties en perspectieven kunnen delen.