Twenterand

Geslaagde Fokveedag in Vriezenveen

Door de redactie

Op zaterdag 17 augustus is de jaarlijkse fokveedag en kalveropfokwedstrijddag in Vriezenveen gehouden. Leden van de veeteeltstudieclub Vriezenveen e.o. lieten hun beste dieren zien aan jury en publiek.

Voor de kinderen die wekenlang hebben geoefend met hun kalfje, was eindelijk de grote dag aangebroken. De kalfjes werden 's ochtends gekeurd op exterieur (de bouw van het kalfje), toilet (hoe het kalfje geschoren en gewassen is) en op voorbrengen (hoe het kalfje gepresenteerd wordt). De besten mochten 's middags terugkomen voor de kampioenskeuring.

De prijzen zijn als volgt verdeeld. Toilet junioren: Kampioen is Jurre Nieuwenhuizen met zijn kalf Campbeerns Mieke 141; reservekampioen is Annelie Folbert met Liesbeth 41. Toilet senioren: kampioen is begeleidster Sarah Meulenbeld met Betsie 151; reservekampioen is Gerben Blokhorst met De Bleskolk Boukje 7835. Voorbrengen junioren: kampioen is Madeleine Engberts met Pouwelshoeve Jeanette 103; reservekampioen is Manon Coppelmans met Marietje 1827.

Voorbrengen senioren: kampioen is Else-Marie Dekker met Winter's Farm Truusje 472; reservekampioen is Joelle Hoekerswever met Neeltje 110. Exterieur jonge kalveren: kampioen is Manon Coppelmans met Marietje 1827; reservekampioen is Mark Coppelmans met kalfje Bep. Exterieur oudere kalveren: kampioen is Benjamin Bom met Neeltje 112 van de familie Bom; reservekampioen is Annika Aalderink met Elani 119 van de familie Pot. De kinderen krijgen voor elk onderdeel punten. Het hoogste aantal punten is bij de junioren behaald door Mark Coppelmans, en bij de senioren won Obed Borger.

Bedrijfsgroepen

Er werden dertien bedrijfsgroepen kalveren gepresenteerd, waarbij de familie Winter, familie Jonker, Landbouwbedrijf Olimulder en familie Coppelmans groepswinnaar waren. Landbouwbedrijf Olimulder werd uitgeroepen tot beste groep van de dag. De prijzen zijn bij de melkvaarzen als volgt verdeeld: Abbink Melkveehouderij heeft de kampioen Wilskracht Warsi 879 die tevens uierkampioen in deze klasse is geworden, en reservekampioen Amvh Liesje 863. Bij de middenklasse is Amvh Aldi 750 van Abbink Melkveehouderij kampioen en uierkampioen; reservekampioen is De Weiteman Dina 200 van de familie Dekker. De prijzen bij de oudere koeien: kampioen en uierkampioen is Lore van Abbink Melkveehouderij; reservekampioen is De Weiteman Dina 182 van de familie Dekker. De rendementsprijs, het dier met de hoogste productie is gewonnen door de oudste koe Riek 121 van de familie Bom. De algemeen kampioen is Lore van Abbink Melkveehouderij, deze werd gehuldigd door wethouder Van Abbema.

Er werden tien bedrijfsgroepen koeien gepresenteerd. Dit zijn groepen van drie, vier of vijf koeien naar gelang van de grootte van de deelnemende bedrijven. De families Bom en Dekker en Abbink Melkveehouderij liepen op de 1A plaats, waarna Abbink Melkveehouderij werd uitgeroepen tot beste groep van de dag.

Het was een mooie fokveedag met goede weersomstandigheden en veel publiek. De jury was onder de indruk van het aantal dieren met zeer hoog niveau binnen een relatief klein gebied. De organisatie kan terugkijken op een geslaagde fokveedag waarbij de agrarische sector zijn mooie kant heeft laten zien.