Hardenberg

Gemiddelde autopremie stijgt 6 procent

Door de redactie

Door de coronacrisis rijden Drentenaren een stuk minder auto dan normaal. Toch worden de premies van de autoverzekering steeds hoger. Zo is de gemiddelde autopremie het afgelopen jaar met maar liefst 6 procent gestegen. Dat blijkt uit een onderzoek van een prijsvergelijkingswebsite. Vooral jongeren zijn de dupe van deze prijsstijgingen.

Jongeren betalen 70 procent meer

De gemiddelde jaarpremie voor een autoverzekering steeg afgelopen jaar met gemiddeld 131 euro. In mei 2020 bedroeg deze jaarpremie gemiddeld 977 euro, ruim 56 euro meer dan in mei 2019. Toen lag de gemiddelde premie nog op 921 euro. Vooral jongeren tussen de 18 en 24 jaar moeten diep in de buidel tasten om de verzekering te (kunnen) betalen. Met een gemiddelde jaarpremie van 1.656 euro, betalen zij bijna 680 euro meer voor hun verzekering dan de rest van Nederland. De jongerenpremies stegen in vijf jaar met gemiddeld 54 procent, van 1.075 euro naar 1.656 euro. Dat is een verschil van maar liefst 581 euro. Autobezitters van 65 jaar of ouder hebben de laatste jaren met de minste premiestijgingen te maken. Het afgelopen jaar steeg de premie voor deze groep gemiddeld met 25 euro. In mei 2019 betaalden 65-plussers een gemiddelde jaarpremie van 588 euro, in mei dit jaar is dat 613 euro.

Jongeren risicogroep

De hoogte van de premie van de autoverzekering is van meerdere factoren afhankelijk. Allereerst wordt er naar de leeftijd van de bestuurder gekeken. Jongeren hebben nog niet zo veel rijervaring. Om die reden hebben zij ook nauwelijks schadevrije jaren opgebouwd. Hoe minder schadevrije jaren de bestuurder heeft, hoe meer premie hij of zij moet betalen. Daarnaast veroorzaken jongeren tot 24 jaar gemiddeld vaker autoschade dan mensen die ouder zijn. Dat is dan ook een van de redenen dat verzekeraars een hogere premie voor deze groep rekenen. Jongeren kunnen besparen op hun autoverzekering door een rijstijlpolis of rijgedragverzekering af te sluiten. Dat houdt in dat verzekeraars het rijgedrag van de jongere registreren met behulp van een app of een speciale stekker in de auto. Bij een goede rijstijl, krijgen de bestuurders korting op de verzekering van hun auto. Deze korting ligt meestal tussen de 10 en 35 procent.

Forse toename tweedehands autoverkoop

Naast de stijging van de autopremies, zien we dat er in coronatijd ook meer tweedehands auto's gekocht worden. In mei werden er 111.146 tweedehands auto's verkocht. Dat is, volgens BOVAG, het op een na hoogste verkoopcijfer van tweedehands auto's ooit. De reden voor deze toename is dat veel mensen, die normaal gesproken met het openbaar vervoer reizen, op zoek gaan naar alternatieven. Ook particulieren gebruiken deze tijd om hun tweedehands auto te verkopen. Er werden in mei 73.433 occasions verkocht, dat is 17,6 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.