Twenterand

Gemeente staat positief tegenover nachttrein

Door de redactie

Er moet een nachttrein gaan rijden tussen Enschede en Hardenberg. GmeenteBelangenTwenterand heeft een onderzoek gedaan en dit is de conclusie.

De gemeente Enschede, de Regio Twente en de Provincie Overijssel willen dat er 's nachts met de trein gereden wordt op het traject Enschede naar Almelo. Dit wil men eerst met een proef doen. Naar aanleiding van geluiden uit de bevolking vroeg GemeenteBelangen Twenterand zich af of het doortrekken van zo'n nachttrein naar Hardenberg bij proef ook mogelijk is, zodat ook op de tussenliggende stations Vriezenveen en Vroomshoop in- en uitgestapt kan worden. Op het traject Almelo-Hardenberg rijden momenteel treinen in het weekend tussen ongeveer 08.48 en 23.57 uur (de laatste trein die 's avonds vanuit Almelo rijdt) en vanuit Hardenberg is dit respectievelijk 08.09 en 23.16 uur.

Enquête

GemeentenBelangenTwenterand heeft een enquête uitgezet via social medial of er behoefte is aan een 'uitgaanstrein' tussen Almelo en Hardenberg. Het bericht over de enquête is uitgezet in de periode 19 tot 28 april 2019. Het bereik van het bericht was ruim 12.500. De betrokkenheid was groot: er werd 223 keer gereageerd. Het aantal mannen en vrouwen dat reageerde was nagenoeg gelijk. De enquête bevatte vragen als: Wil jij dat er 's nachts een trein gaat rijden; Op welke tijden wilt u dat de trein rijdt? Zou jij gebruik maken van de uitgaanstrein? De enquête zelf leverde 555 unieke respondenten op. Op de vraag of er belang is bij een 'uitgaanstrein' zijn de respondenten erg duidelijk: 95,1 procent zegt 'ja'; 4,5 procent 'nee' en 0,4 procent 'misschien'. Hiervan zegt 85,7 procent gebruik te gaan maken van de 'uitgaanstrein'.

Positief

Gemeentebelangen Twenterand heeft enige tijd geleden de mening gevraagd van het college van B en W van de gemeente Twenterand over deze nachttrein en het college laat in een brief weten dat het college positief staat tegen een uitgaanstrein dit zou een aanvulling zijn voor de gemeente Twenterand. Ook zijn zij bereid om met de gemeenten Enschede, Almelo en Hardenberg, de Regio Twente en de Provincie Overijssel (als aanspreekpunt en verantwoordelijke regionale vervoer) in gesprek te gaan en aan te sluiten bij de proef met de nachttrein en dit door te trekken op het traject Almelo-Hardenberg.