Twenterand

Geen camera's op station Vroomshoop

Door de redactie

De gemeente Twenterand gaat niet opnieuw met de NS in gesprek over mogelijke camerabewaking. Het aantal meldingen of aangiftes bij de politie van overlast bij het station geeft daar geen aanleiding toe. Wel gaat de gemeente fietswrakken sneller verwijderen.

De PVV-fractie in de gemeente Twenterand stelde dit jaar al twee keer vragen aan het college over het gevoel van onveiligheid dat omwonenden en reizigers bij het station in Vroomshoop ervaren als gevolg van overlast en vernielingen van onder meer een groepje jongeren. Wie de jongeren op hun gedrag aanspreekt krijgt een grote mond terug. De PVV vroeg het college daarom om te zorgen voor meer controles en eventueel camerabewaking om de veiligheid ter plekke te vergroten.

Het college meldt echter dat de stationslocatie en directe omgeving inmiddels al de maximale aandacht krijgen van de afdeling handhaving en de politie. Meerdere keren per week wordt er toezicht gehouden en daaruit blijkt niet dat er structureel vernielingen plaatsvinden. Ook zijn er niet of nauwelijks aangiftes binnengekomen bij de politie. Daarom ziet het college geen reden om nog eens met de NS te overleggen over camerabewaking. "Gemeente, politie en jongerenwerkers houden elkaar op de hoogte van de ontwikkelingen op deze locatie en pakken dit gezamenlijk aan. Er wordt gehandhaafd waar nodig, maar ook ondersteund waar mogelijk", aldus het college.

Nieuw beleid

De gemeente wil wel iets gaan doen aan de vele achtergelaten fietsen. Deze zogenaamde weesfietsen vormen een structureel probleem op vele stations. Op dit moment heeft de gemeente geen juridische mogelijkheden om deze te verwijderen. De gemeente kan daarvoor wel zelf beleid opstellen en vastleggen in een Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Daar is de gemeente al mee bezig. Wel kan de gemeente fietswrakken verwijderen. Dat gebeurde tot nu toe één keer per jaar, maar voortaan zullen fietswrakken zo snel mogelijk worden verwijderd.