Twenterand

GBT wil beter onderhoud aan hertenkampen

Door de redactie

Gemeentebelangen Twenterand (GBT) vindt dat de gemeente Twenterand meer werk moet maken van het onderhoud aan de twee hertenkampen in de gemeente. Vooral het hertenkamp in Vriezenveen ziet er volgens GBT armoedig uit. In Westerhaar is er vooral veel overlast door hondenpoep.

Twenterand heeft twee hertenkampen, één in de Wollegrasstraat in Westerhaar en één in het Herman Jansenpark aan de Schout Doddestraat in Vriezenveen. Beide worden door de gemeente beheerd en onderhouden. De gemeente hecht waarde aan de kampen omdat het plekken zijn waar mensen graag een wandeling maken of naar toe gaan om de dieren te voeren. Op dit moment laat de kwaliteit van de parken te wensen over, heeft GBT geconstateerd, naar aanleiding van klachten door trouwe bezoekers.

Het hertenkamp in Vriezenveen is er volgens GBT het ergst aan toe. Vers gras is er niet meer te vinden, alleen kale zandgrond, en op het water van de drinkvijver drijft een olieachtige laag. Ook zijn er te veel dieren. De gemeente heeft dat deels opgelost door een deel van de eenden te verwijderen. Het aantal herten zal in augustus of september worden teruggebracht. Bezoekers van het hertenkamp ondervinden hinder van overhangende takken en brandnetels langs de wandelpaden en het hekwerk rondom het hertenkamp. Ook het Herman Jansenpark, waarin het hertenkamp zich bevindt, oogt volgens GBT niet goed onderhouden.

Hondenpoep

In vergelijking met het hertenkamp Vriezenveen oogt het kamp in Westerhaar verzorgd. Hier is echter veel overlast door hondenpoep. Regelmatig komen kinderen met besmeurde schoenen of zelfs kleding thuis van een bezoek aan het hertenkamp. Het is dé grote ergernis bij bezoekers aan dit kamp.

Vragen

GBT ziet de hertenkampen als visitekaartjes voor de kernen, maar vindt dat ze er al sinds maart niet als zodanig bij liggen en heeft daarom vragen gesteld aan het college van B&W. De fractie wil onder meer weten hoe het zo ver heeft kunnen komen dat het hertenkamp in Vriezenveen er zo armoedig uitziet en waarom er zo'n groot verschil is met het kamp in Westerhaar waar de herten op een grasveld lopen. Ook vraagt GBT zich af of die olieachtige laag op het vijvertje kwaad kan en wat de gemeente precies bedoelt met 'het op niveau brengen' van het aantal herten in hertenkamp Vriezenveen. Verder wil GBT weten wat de gemeente gaat doen om een eind te maken aan de overlast van hondenpoep in Westerhaar. Tot slot stelt de fractie voor om inwoners van beide dorpen te laten participeren in het onderhoudsplan voor de hertenkampen, zodat deze (nog) aantrekkelijker worden en blijven.