Twenterand

FNV roept gemeenten op raadsbesluit Almelo over Soweco te volgen

Door de redactie

Het voortbestaan van Sociaal Werkbedrijf Soweco hangt aan een zijden draadje. De vier gemeenten die door middel van een gemeenschappelijke regeling Soweco in bedrijf hebben, willen af van deze regeling en daarmee van hun SW-bedrijf. De Almelose raad heeft nu besloten pas uit de regeling te stappen als er een goed alternatief is gerealiseerd voor alle betrokken medewerkers. FNV roept de andere gemeenten op dit voorbeeld te volgen.

Peter Wiechmann FNV-teamleider Sociale Werkvoorziening: "Dit proces duurt al jaren. Dat legt een enorme druk op alle medewerkers. Wij maken ons er grote zorgen over dat hun bedrijf dreigt te worden opgeheven, zonder een goed alternatief. Het is heel goed dat de gemeenteraad van Almelo duidelijk heeft gesteld dat de spreekwoordelijke nieuwe schoenen moeten zijn ingelopen, voordat de oude worden weggegooid. Als FNV worden wij namens onze leden bij Soweco graag betrokken bij de opzet van de nieuwe organisatie die de sociale werkvoorziening en Participatiewet in de vier gemeenten gaat uitvoeren. Wij gaan de ontwikkelingen daarnaast heel goed volgen".

Concreet aan de slag

De FNV gaat ervan uit dat Twenterand, Tubbergen en Wierden tot een soortgelijke aanpassing van het besluit komen. Wiechmann: "Maar vooral verwachten we dat de vier gemeenten in het belang van werknemers en werkzoekenden met een arbeidsbeperking samen een succes gaan maken van de nieuwe organisatie. En dat de raden voet bij stuk houden dat die organisatie concreet aan de slag moet zijn, voordat Soweco definitief wordt opgeheven".

Actie gevoerd

De FNV heeft het afgelopen jaar samen met medewerkers veel actie gevoerd om deze boodschap goed over te brengen: door middel van een petitie, inspreken bij gemeenteraden, het houden van een enquête en vier digitale bijeenkomsten met gemeenteraadsleden uit de verschillende gemeenten. Uit die enquête en bijeenkomsten bleek al dat een meerderheid van de raadsleden vindt dat er nog te veel onduidelijk is om nu definitief te beslissen over de opheffing van Soweco.

Stop ontmantelen

De FNV maakt zich in het hele land sterk voor het stoppen met ontmantelen van bestaande SW-bedrijven. In plaats daarvan moet er geïnvesteerd worden om van deze bedrijven echte sociaal ontwikkelbedrijven te maken, die voor mensen met een arbeidsbeperking zowel een springplank naar werk vormen als een vangnet voor als het even tegenzit.