Twenterand

Extra geld nodig voor kunstgrasvelden

Door de redactie

Het college van B en W van de gemeente Twenterand heeft besloten om een extra krediet aan te vragen bij de gemeenteraad voor de renovatie van de kunstgrasvelden in de gemeente Twenterand.

Gemeente Twenterand heeft verschillende kunstgrasvelden. Vier kunstgrasvelden (VV Den Ham, Deto, DOS en Vroomshoopse Boys) zijn afgeschreven en moeten worden vervangen. Vorig jaar is in de kadernota hiervoor 990.000 euro geld aangevraagd en dit is verwerkt in de begroting van 2020 en 2021 (Twee velden per jaar). Er is een extra krediet nodig van 222.300 euro voor het jaar 2020 en 230.000 euro voor het jaar 2021.

In de tweede helft van 2019 is de markt voor kunstgrasvelden veranderd en zijn de milieumaatregelen aangescherpt waardoor er te weinig geld in de begroting is opgenomen om de vier kunstgrasvelden te renoveren. Voor de renovatie is meer geld nodig. In dit proces worden de voetbalverenigingen betrokken. Er wordt gekeken welke kunstgrasveld het geschikt is. Tijdens deze gespreken komt naar vorden dat de voorkeur uitgaat naar TPE/EPDM in plaats van kurk, omdat kurk wegwaait, schimmelt, wegdrijft etc. Daarnaast breidt de juridische strijd rond kunstgrasvelden met rubberkorrels zich uit. Hierdoor is vervanging door rubbergranulaat ook geen optie meer. Ook moet door de PFAS/Stikstofproblematiek extra milieutechnische onderzoeken worden uitgevoerd. Daarnaast is een bedrijf dat kunstgrasvelden inneemt gestopt en daardoor zijn de stortkosten voor het inzamelen van de 'oude' kunstgrasvelden omhooggegaan. De gemeente Twenterand heeft alvast een aanvraag ingediend bij de SPUK-regeling, Regeling Specifieke Uitkering Stimulering Sport. Deze aanvraag moest voor 1 maart. De BTW kan de gemeente Twenterand terugvorderen via deze regeling.