Twenterand

Expositie Winter in Vjenne

Door de redactie

Het Historisch Museum opent 2020 met een tentoonstelling over winters in Vriezenveen. De expositie geeft een overzicht van allerlei winterse gebeurtenissen in het dorp Vriezenveen. De ijsclubs Vooruit en de Eendracht hebben medewerking verleend bij de opbouw van de tentoonstelling.

Er zijn veel foto's uit vroegere winters, waaronder schaatsen op het kanaal, sneeuwpret en een originele antieke slee. Winterse kleding zoals ondergoed en bovenkleding uit het eind van de 19e eeuw worden getoond. Ook een diorama met een vos in een winterse omgeving en winterse schilderijen van Bernard Jaspers Faijer. Er is een grote collectie schaatsen uit vroeger tijden, maar ook de nieuwste "klapschaats" is aanwezig. Een speciale vitrine is ingericht over de Elfstedentocht van 1985 waaraan een aantal Vriezenveners hebben deelgenomen. Er is een Elfstedenkruisje te zien, een originele stempelkaart van de elf steden en een paar 'hoge noren' waarop de tocht destijds is volbracht. De expositie toont een keur aan huishoudelijke artikelen van toen waaronder warmwater kruiken in verschillende vormen en ook levertraan flesjes. Kortom een leuke tentoonstelling met veel wetenswaardigheden over de winters van toen.

De tentoonstelling is te zien vanaf 18 december t/m 31 maart. De entree is slechts één euro pp. Het Historisch Museum Vriezenveen is gevestigd op Westeinde 54 te Vriezenveen en het museum is open van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 uur tot 17.00 uur.